Thomán István a Csillag Szálló nagytermében

1886 - Honismereti barangoló a Latorca-parti városban

2006. november 3., 09:00 , 303. szám

Thomán István zongoraművész, zeneszerző és zongoratanár vidékünk szomszédságában, a Zemplén megyei Homonnán született 1862-ben. Zenei tanulmányait szülővárosában és Kassán kezdte, majd Budapesten folytatta. A Zeneakadémián tanult, ahol többek között Erkel Ferenc, majd 1883 januárjától Liszt Ferenc növendéke lett, akit követett Weimarba, majd Rómába is, ahol már mesterének egyik legtehetségesebb tanítványaként keltett csodálatot. Ebben az időben két alkalommal Liszt-ösztöndíjat is nyert. Később a Budapesti Zeneakadémia zongoratanszékén tanított. Nagyszerű zenepedagógus volt, aki kiváló magyar zenészek egész sorát nevelte.

Dohnányi, Reiner Frigyes, Keéri-Szántó, Székely Arnold, Engel István, Ungár Imre és Bartók Béla is tanítványai közé tartozott, akivel egy életre szóló barátságot is kötött. Zongoraművészként Európa-szerte turnézott, ahol főleg Chopin, Schumann és Liszt műveivel lépett a nagyérdemű elé. Hangverseny-zongoristaként és kamaramuzsikusként Európa-szerte elismerték. Zeneszerzéssel ifjúkorában foglalkozott.

A zenetörténet Liszt Ferenc zenei örökségének, előkelő kultúrájú, méltó és leghivatottabb magyar letéteményesének tartja. Szeretett mesteréről több felbecsülhetetlen értékű írása is megjelent.

24 éves volt 1886-os munkácsi vendégszereplése idején. Három hónap múlva, július utolsó napján elhunyt Liszt Ferenc.

Sikerült rátalálnom a Munkács nevű hetilapban - amely akkor még az egyetlen újságja a városnak - azokra a korabeli cikkekre, amelyek egyrészt Thomán közelgő hangversenyére hívták fel a Latorca-parti város zeneszerető polgárainak figyelmét, másrészt az a szám is előkerült, amely magáról a hangversenyről számolt be.

Az alábbiakban következzenek részletek a nevezett írásokból.

"Thomán Ferencz (a cikk írója elírta a nevet - a szerző) Liszt Ferencz egyik legkedvenczebb tanitványa szándékozik e hó 8-án vagy 9-én hangversenyt adni városunkban; - a hangverseny jövedelmének egy része a nőegylet árvaházát fogja illetni. - Érdemesnek tartjuk ide iktatni első nyilvános fellépéséről a "Budapesti" hirlap kritikáját. - Thomán István Liszt Ferenc egyik kedvenc tanitványa lépett önálló hanversenynyel a fővárosi közönség elé a teréz-erzsébetvárosi kör termében. A közönség, egyaránt nagy és diszes, mindjárt a legelső számok után meggyőződött arról, hogy a "kedvenc tanitvány" ezuttal nem a közönséges, sokszor koptatott szólásmód, hanem a fiatal zongoraművész csakugyan becsülettel érdemelte ki, hogy a mester örömét lelje benne. Thomán István egyike a legértelmesebb zongorajátszóknak, a kit Leschetitzky és a többi nagy kitünőség óta hallottunk. Csorbitlan teknikáján látszik a Liszt vezetése. Gyöngyszerüen pergő, tiszta skálája, kellemes - bár néha talán tulságosan is érces - hangvétele, a jobb bal kéz és bevégzetten egyenletes ensenbleja, a meglepő könnyüség minden nehézségben valóban egész szokatlan tulajdonságok voltak az ifju zongorajátszótól. A Tausig féle magyar nóta átiratban teljes értékével és szimpatikus voltával szólhatott ez a kitünő fiatal erő, nem is szólva a Liszt-darabokról, a melyekben összes technikai készültségét csillogtathatta. A közönség sokat tapsolt Liszt Ferenczczel együtt, a ki Haynald kardinális társaságában hallgatta végig a hangversenyt. A taps ezuttal sokat fejezett ki: örömet, hogy eggyel több a hazai művészek száma. Hisszük, hogy a mi közönségünk örömmel fogadja az ifju művészt."

A munkácsi fellépést nagy várakozás előzte meg. A zenei kínálat gazdag és igényes volt. A romantika mestereit szólaltatták meg az előadók. Az újság egy másik előzeteséből megtudjuk: "Thomán István zongoraművész az általunk jelzett hangversenyt szombaton fogja megtartani a "Csillag" szálló nagytermében... Jegyek válthatók Gottier L. gyógytárában, és este a pénztárnál..."

(Folytatása következik)

Popovics Béla,