Tizenöt éves a KMPSZ: Összegzés és megújulás

Ünnepi közgyűlés Beregszászban

2006. december 15., 09:00 , 309. szám

Az elmúlt másfél évtized összegzése és a folyamatos megújulás útjainak keresése – e két gondolatkörre összpontosult a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség múlt szombaton Beregszászban megtartott tizennegyedik közgyűlésének munkája.

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Esztergom termében összegyűlt mintegy 180 küldött és számos vendég előtt dr. Orosz Ildikó elnök vázolta fel az 1991 decemberében alakult szervezet által napjainkig megtett utat, azt a folyamatot, amelynek eredményeként a tapasztalatlan, de a kárpátaljai magyar kisebbség problémáit jól érzékelő lelkes emberekből valódi szakmai-érdekvédelmi szervezet alakult.

Akkor elképzelhetetlennek tűnt, hogy állami és nem állami gimnáziumok alakuljanak a régióban, hogy rendszeresen megjelenjen a pedagógusok szakmai folyóirata, a Közoktatás, s az Irka jóvoltából végre saját lapja legyen a magyar pedagógusoknak és gyermekeknek; hogy államilag elismert továbbképzéseket lehessen szervezni anyanyelven, valamint vetélkedőket az iskolásoknak; hogy vissza lehessen állítani az összevont magyar iskolák önállóságát; hogy a végzősök anyanyelvükön érettségizhessenek, felvételizhessenek, sőt tanulhassanak ; hogy létezhessen önálló magyar nyelvű felsőoktatási intézmény Kárpátalján – sorolta az elmúlt másfél évtized eredményeit a szónok.

Ugyanakkor a jelenről szólva Orosz Ildikó rámutatott, hogy a kétségbevonhatatlan haladás ellenére alapjaiban nem változott a kisebbségi kérdéshez való hozzáállás az állam részéről, amely a minél zökkenőmentesebb beolvadásra ösztönöz, s a független érettségi vizsgaközpontok létrehozásának kérdését nevezte a legégetőbb problémának. Mint ennek kapcsán kifejtette, az európai követelménynek tekinthető függetlenség mellett az esélyegyenlőséget is meg kell teremteni azok számára, akik a magyar tannyelvű iskolákban, anyanyelvükön tanulnak. Az esélyegyenlőség e tekintetben az anyanyelven való érettségizés lehetőségének biztosítása, különös tekintettel arra, hogy az érettségi vizsgák ebben a tervezett új rendszerben egyben a felvételi megmérettetést is jelentik, tehát meghatározhatják a továbbtanulás lehetőségét, hangoztatta Orosz Ildikó, aki szerint ugyancsak az esélyegyenlőség biztosítását szolgálná az államnyelv második nyelvként való minél hatékonyabb oktatása.

A következő években is nagy szükség lesz a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetségre, mert érdekeinket megfogalmazni és képviselni kell, meg kell találni a megoldásokat, s azokat végre kell hajtani – hangoztatta a KMPSZ elnöke, ami viszont feltételezi véleménye szerint, hogy a szervezetnek mindig reflektálnia kell az adott helyzetre, mindig az adott szituációnak, a korszellemnek megfelelően muszáj tevékenykednie, s mindez állandó megújulást követel. Orosz Ildikó szerint a megújulást szolgálja a tervezett alapszabálymódosítás, s az újabb pedagógusnemzedékek megszólítása is.

A közgyűlést köszöntötte s támogatásáról biztosította a szövetség munkáját Kovács Miklós, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke, megyei tanácsi képviselő. Szólt a jelenlévőkhöz Popovics Judit, a Határon Túli Magyarok Hivatalának osztályvezetője, Simon Erzsébet, a magyar Oktatási és Művelődési Minisztérium főosztályvezetője, Jókai Tibor, a Szlovákiai Magyar Pedagógusszövetség képviselője, Solt Ágnes, a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület elnöke, Jevcsák Judit, a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatási Hivatal nemzetiségi és migrációs osztályának vezetője, Gajdos István, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnöke, Beregszász polgármestere.

A közgyűlés a továbbiakban meghallgatta az egyes szakcsoportok beszámolóit, majd módosította a KMPSZ alapszabályát. Mint Gulácsy Géza alelnök előterjesztésében hangsúlyozta, a szövetség céljai, feladatai, a tagságra vonatkozó kitételek nem változtak. A változtatás célja azoknak a struktúráknak a létrehozása, amelyeket az elmúlt évek szakmai fejlődése, a taglétszám, az alapszervezetek számának növekedése tett szükségessé. A módosítás értelmében a jövőben létrejönnek a KMPSZ középszintű szervezetei, amelyek az egyes régiók alapszervezeteit hivatottak összefogni. Megalakulnak ezenkívül a szakmai tagozatok, amelyeknek a munkáját a módszertani központ vezetője koordinálná.

Végül a közgyűlés nyilatkozatot fogadott el, mely egyebek mellett megállapítja, hogy az oktatás fizikai körülményei némileg javultak, azonban az oktatás helyzetének javítására tett állami lépések nem elégségesek. A KMPSZ felhívja az illetékesek figyelmét arra, hogy a magyar nyelvű oktatás helyzetét az általános problémákon túl további gondok nehezítik, kiemelve többek között az új kísérleti érettségi vizsgarendszerrel kapcsolatos nehézségeket, a magyar iskolák tankönyvekkel, magyar nyelvű oktatási segédanyagokkal, tantervekkel, munkafüzetekkel, szemléltetőkkel stb. való ellátottságának hiányosságait, az ukrán nyelv oktatásának problémáit, az esélyegyenlőség hiányát az állami tantárgyi vetélkedőkön.

hk