Határátkelőhely nyílt Aknaszlatina és Máramarossziget között

2007. január 19., 09:00 , 314. szám

Traian Basescu román és Viktor Juscsenko ukrán köztársasági elnök közösen nyitotta meg az Aknaszlatinát és Máramarosszigetet összekötő határátkelőhelyet. A Tisza két partján elterülő települések között egy egysávos faszerkezetű híd biztosítja az átjárást, amelyen ezentúl személyautóval és gyalogosan is átkelhetnek az arra jogosultak.

Mindkét határmenti településen számottevő a magyar lakosok száma, akik bizonyára örömmel veszik majd igénybe a határátkelőt, hogy felelevenítsék a rokoni, baráti kapcsolatokat.

A két köztársaság elnöke a híd közepét jelző piros vonalnál átvágta a szalagot, majd együtt átsétáltak a román oldalra, ahol a máramarosszigeti városházán folytattak tárgyalásokat. Sajtótájékoztatójukon bejelentették, hogy a közeljövőben a román állampolgárok vízummentesen utazhatnak Ukrajnába, az ukrán állampolgárok pedig ingyenes vízummal Romániába. Az ünnepi ebédet követően Viktor Juscsenko meglátogatta a máramarosszigeti ukrán tannyelvű líceumot, majd a zeneiskola épületében találkozott a romániai ukrán kisebbség képviselőivel. Ezalatt Traian Basescu az aknaszlatinai községházán találkozott kárpátaljai román polgármesterekkel és román szervezetek vezetőivel, majd meglátogatta az Aknaszlatinai Román Tannyelvű Líceumot, valamint az ortodox templomot.

dózsa