Lesz-e magyar pénzből magyar matematika tanszék az ungvári egyetemen?

Ülésezett a Szülőföld Alap Oktatási és Szakképzési Kollégiuma

2007. július 6., 10:00 , 338. szám

A Szülőföld Alap Oktatási és Szakképzési Kollégiuma döntött többek között a kárpátaljai oktatási intézmények pályázatainak támogatására szánt 51,5 millió forint sorsáról. A döntésről Barta Józsefet, az említett kollégiumnak a KMKSZ-t tanácskozási jogkörrel képviselő tagját, a Nagyszőlősi Járási Tanács alelnökét kérdeztük.

- A korábbi években a Szülőföld Alap a KMKSZ és a KMPSZ által benyújtott pályázatokat elutasította, csak az UMDSZ és a hozzá kapcsolódó szervezetek pályázatai nyertek. Ezért nem volt kizárható, hogy idén ugyanaz fog történni, ismét politikai szimpátia alapján dönt majd a testület. A kisösszegű támogatások lebonyolítására pályázók közül két esélyes szervezet volt, a KMPSZ és a KAMOT JA, de ebben az ügyben nem egészen szabályosan, e-mailben szavaztak a kollégiumi tagok, és a KAMOT JA javára döntöttek. Viszont a felsőoktatás támogatására szánt 30 millió forint elosztásánál figyelembe vették az én érveimet is. A beregszászi magyar főiskola támogatását igyekeztem szorgalmazni, hisz köztudott, hogy súlyos anyagi gondokkal küszködik. Ezzel szemben a szavazati joggal rendelkező kárpátaljai kollégiumi tag, az UMDSZ által delegált Medvigy István az Ungvári Nemzeti Egyetemen állítólag szeptembertől beinduló magyar matematikai tanszék pályázata mellett érvelt. A kollégium végül mindkét pályázatot támogatta, bár az egyetem - egyelőre még nem létező tanszéke - többet kapott. Természetesen én is jó dolognak tartom, ha az ungvári egyetemen megnyílik egy magyar matematika tanszék, de ha emiatt be kell zárni Ukrajna egyetlen magyar nyelvű felsőoktatási intézményét, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolát, akkor ez túl nagy áldozat lenne egy kisebb eredményért. Egyébként az állam által fenntartott egyetemen évente három új tanszéket is nyitnak, tehát ha megvan az egyetem vezetése részéről a megfelelő akarat, akkor ezt magyarországi támogatás nélkül is meg tudják oldani. Érdekesség, hogy a pályázat szerint az új tanszék szeptembertől működni is fog, közben az egyetem felvételit hirdetett, és abban ez az új képzési lehetőség nem szerepel. A végül megszületett kompromisszumos megállapodás lényege az, hogy megkapta az egyetemi tanszék a megnyitásához szükséges összeget, a Kárpátaljai Magyar Ifjúságért Jótékonysági Szervezet fiatal értelmiségiek kutatói ösztöndíjaira ugyancsak kapott pénzt, és a kormány jelen lévő képviselője, dr. Nagy Imre szóban megígérte, hogy a Rákóczi-főiskola működéséhez szükséges hiányzó összeget a kormány pályázaton kívül pótolni fogja.

Összegezve, a vitatott kérdések ellenére is azt kell mondanom, hogy mind a kormány, mind a másik ukrajnai magyar társadalmi szervezet képviselőjével, Medvigy Istvánnal sikerült kompromisszumos megoldást találni. Amennyiben a kormány képviselője betartja a szavát, akkor a főiskola helyzete pillanatnyilag megnyugtatóan rendeződik, de az igazán jó megoldás az volna, ha a Rákóczi-főiskola hosszú távú finanszírozása megoldódna.

Tanulság még, hogy az ukrajnai és horvátországi delegáltakkal ellentétben a többi Kárpát-medencei országból érkező kurátorok már eleve egy egyeztetett kompromisszumos javaslattal érkeztek Budapestre. Célszerű lenne nálunk is keresni annak a lehetőségét, hogy a későbbi kollégiumi ülések előtt a két nagy kárpátaljai társadalmi-politikai szervezet előzetesen tárgyaljon arról, hogy melyik milyen terveket támogat, és esetleg egyezség szülessen arról, hogy milyen javaslatokat terjesszenek elő.

Badó Zsolt

Medvigy István (UMDSZ) a döntésekről

"- Az Ukrajnára leosztott összeg egész pontosan 51,5 millió forintot tett ki. Ebből 30 milliót fordítanak a felsőoktatásra, 5,9 milliót a szórványban való oktatásra, 10,5 milliót a magyar nyelvű oktatási intézmények támogatására. A kisebb összegű pályázatokra 5,1 millió forintot különítettek el.

(...) Az UNE a magyar matematikai tanszék (a leendő magyar kar egyik eleme) megnyitásának támogatására például 15 millió forintot kapott. 13 milliót ítélt meg a kollégium a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola működésének támogatására, 2 millió forintot pedig a Kárpátaljai Magyar Ifjúságért Jótékonysági Szervezetnek a kárpátaljai fiatal értelmiségiek utánpótlásának kinevelésére, illetve ösztöndíj-programjára.

10,5 millió forintot lehet fordítani a magyar nyelvű oktatási intézmények támogatására. (...) 5,5 millió forintot a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség használhat fel a kárpátaljai magyar iskolák oktatástechnikai igényeinek kielégítésére. 4 milliót ítéltek meg a Kárpátaljai Református Egyház alapítványának az egyházi líceumok támogatására. Emellett egymilliót nyert el a KAMOT Jótékonysági Alapítvány pályázata is, amelynek célja a Kárpát-medencei iskolák találkozójának megszervezése, lebonyolítása.

A szórványban folytatott magyar nyelvű oktatás támogatására 5,9 millió forint lett előirányozva. Ebből 2,5 milliót a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség a szórványban lévő iskolák támogatására, 540 ezer forintot a Kőrösmezői 3. Sz. Középiskola, 2,86 milliót pedig a Técsői Református Egyházi Gyülekezet, amely a magyar szórványközpont tervezési költségeit fogja ebből finanszírozni, illetve szórványiskolákat támogat majd"- tudhattuk meg az Ukrajnai Magyar Krónikából és a zöld Kárpáti Igaz Szóból. (Ezek a döntések azonban csak az illetékes szakminiszter aláírása után válnak véglegessé - a szerk.)