Konkrétabb feltételeket szabna a következő választások után az RMDSZ

2007. augusztus 10., 10:00 , 343. szám

Konkrétabb feltételeket szabna a következő választások után a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) esetleges kormánypartnereinek - jelentette ki Markó Béla, a szövetség elnöke a Cotidianul című napilapnak adott interjújában.

Markó kifejtette: az RMDSZ nem akar bárkivel kormánykoalíciót alkotni, de ha olyan pártokkal együtt vállalhat kormányzati szerepet, amelyekkel már együttműködött, akkor nem maradna ellenzékben. Egy következő esetleges együttműködést azonban részletes kormányprogramhoz kötne, amelyben pontos határidők is szerepelnek, nem úgy, mint a 2004-ben megkötött hasonló dokumentumban. Hozzátette: először fordult elő, hogy az RMDSZ egy olyan fontos célkitűzését, mint a kisebbségi törvénytervezet, még részlegesen sem valósíthatta meg.

A jogszabálytervezetről - amely a parlament szakbizottságában rekedt meg - elmondta: az RMDSZ továbbra is ragaszkodik hozzá, de elfogadása csak akkor sikerülhet, ha olyan parlamenti többséget sikerül kialakítani, amelynek érdeke lenne a kisebbségek jogállását szabályozó törvény megszületése. (MTI/fidesz.hu)