Biennále - Külhoni magyarok kulturális fesztiválja Budapesten

2007. augusztus 24., 10:00 , 345. szám

Biennále elnevezéssel első alkalommal rendezték meg a külhoni magyarok kulturális fesztiválját Budapesten.

Az augusztus 18-a és 20-a között a pesti alsórakparton zajló rendezvény célja a határainkon túl élő magyarok kulturális sokszínűségének bemutatása volt, elsősorban a modern, kortárs áramlatokra és művészetekre koncentrálva. A miniszterelnök kezdeményezésére életre hívott fesztivállal nemcsak a határainkon túl élő magyarok kaptak lehetőséget az anyaországi bemutatkozásra, de talán sikerült azon a tévhiten is módosítani, miszerint a határon túli művészet egyenlő lenne a népművészettel.

A Dunánál alcímet viselő zenei fesztivál, amelynek programjait a pesti rakparton, az Erzsébet híd és a Lánchíd között tartották, az összegzés szerint szervesen részt kívánt venni a főváros kulturális arculatának alakításában, előtérbe helyezve Budapest nyitottságát a külhoni magyar kultúrára.

Augusztus 20-án este a csíkszeredai kamarazenekar adott koncertet a Várszínházban, amely után Gyurcsány Ferenc miniszterelnök mondott beszédet. Legközelebb ilyen jellegű külhoni magyar fesztiválra szeptember végén kerül sor, amikor összművészeti fesztivált tartanak Budapesten.