Kézműves ünnep és szakmai továbbképzés Visken

2008. május 9., 10:00 , 382. szám

Ez év április 20-tól 23-ig a Viski Kölcsey Ferenc Középiskola már negyedik alkalommal adott helyet a "Csak tiszta forrásból" Kézműves-napoknak, melyeknek fő témája a csuhéfonás, házigazdája pedig a KMKSZ Viski Alapszervezetének Kézműves Tagozata volt.

A Visken hagyományosan kosárkötésnek nevezett csuhémunkákra már több mint másfél évtizede Angster Mária (Zengővárkony) csuhéműves, ny. hidrológus mérnök figyelt fel, aki energiát nem kímélve kutatni kezdte múltját, és mindent megmozgatott, hogy ez a Kárpát-medencében létszámában legjelentősebb és legkevésbé ismert kárpátaljai népi mesterség elfoglalhassa méltó helyét a szakmában. Erre már igen nagy szükség volt, hiszen a jelentős és rendkívül nehéz történelmi múltú Visk lakói közül napjainkban ezernégyszáz (!) magyar asszony és serdülőkorú él csuhéfonásból. Mi mindent csinálnak? Rengeteg fajta táskát, kosarat, só- és cukortartót, lábasalátétet és lábtörlőt, Thonet-párnát, gyerekjátékot, mobiltelefon-tartót. Van üvegfonás, tudnak széket, újságtartót, kisbútort befonni..., technikailag bármit el tudnak készíteni. Az is tény, hogy igen szerényen élnek meg belőle, mert alkotásaik névtelenül, sok-sok felvásárló kezén át jutnak el Japánba, Hollandiába, Csehországba, Németországba, a balti államokba, a Fekete-tenger üdülőhelyeire.

Angster Mária személyes kapcsolatot teremtett a viski csuhéfonókkal, és ajánlására a KMKSZ helyi szervezetének 2004. évi közgyűlése létrehozta a szövetség kézműves tagozatát. Még ennek az évnek, majd 2005 és 2006-nak nyarán sor került a viski "Csak tiszta forrásból" Kézművesünnepekre és Konferenciákra, amelyeken több magyarországi - s ezen belül fehérvári - kézműves és más néprajzi szakember is részt vett. Többek között Kunkovács László Magyar Művészetért díjas fotóművész és néprajzkutató, aki jelentős fotóanyagot készített a tiszai halászokról, a viski Várhegy pásztorszállásáról, a református temető különleges fejfáiról és egyéb néprajzi érdekességekről.

A mostani viski kézművestalálkozó közvetlen előzménye pedig a viski magyarok múlt év decemberi bemutatkozója volt Pécsett és Székesfehérvárott. 2007. december 2-án Táj víztükörben címmel nyílott két kiállítás a Határontúli Magyarságért Alapítvány által üzemeltetett pécsi Pannon Magyar Házban. Az egyik, a viski csuhéfonók (Balabán Etel és Erzsébet, Heczel Katalin, Lukjanova Klára) munkáiból - javarészt a Népi Iparművészeti Tanács (NIT) által zsűrizett alkotásokból állt, és igen nagy szakmai sikert aratott. Ugyanúgy Igyártó Zita csuhébölcsője és karospadja, valamint több viski alkotó csuhé karácsonyfadíszei.

A másik kiállítás a már említett Kunkovács László Visken tett látogatásának fotóanyagából bemutatott valóban nagy élményt nyújtó válogatása volt. A kiállítás megnyitásával párhuzamosan irodalmi estre is sor került. Pannónia neves írója, irodalomtörténésze, Tüskés Tibor vállalta, hogy házigazdája lesz az estnek, amelynek vendége a Visken élő költő-tanár, Czébely Lajos volt. Az igazi katarzis-élményt adó est alatt a csuhésok élőmunka-bemutatót tartottak. Másnap csuhéműves szakmai nappal folytatódott a rendezvény a Kárpát-medence különféle tájairól érkezett csuhéművesekkel, akik élőmunka-bemutató mellett szakmai konferenciát is tartottak, amelyen Budai Györgyné (Szentlászló), Bérces Boldizsárné (Nagypall), Minorics Tünde (Pécsi Tudományegyetem), Urbancsokné Pljesovszki Ildikó és Angster Mária múltkutatással és szakmai jövőkereséssel foglalkozó előadásait vitatták meg. A csuhéművesek fonás közben Igyártó Zita (Visk) humoros állatmeséit hallgatták, mint régen a fonóban. A rendezvény lelke és házigazdája a Pannon Magyar Ház vezetője, Minorics Tünde szociológus és néprajzos volt, ő továbbította Dr. Andrásfalvy Bertalan köszöntését, Bokor Béla, a Baranya Megyei Kulturális és Idegenforgalmi Központ igazgatója pedig a Baranya Megyei Közgyűlés elnökének, Dr. Hargitai Jánosnak üdvözletét.

A viskiek székesfehérvári bemutatkozása két intézményben zajlott. December 7-én a Szent István Művelődési Ház és a Magyar Írószövetség Közép-Dunántúli csoportjának vendégeként Czébely Lajos mutatkozott be irodalmi esten. Beszélgetőtársa Kunkovács László volt. Másnap a Mesterségek Házában szakmai és külső közönség előtt és jelentős sajtóérdeklődés mellett élőmunka-bemutató és oktatás zajlott, amelyen a viskiekkel együtt két fehérvári kézművesmester is oktatott. Igyártó Zita meséi a Mesterségek Háza és a Vörösmarty Rádió közönsége előtt is nagy sikert arattak.

Már a baranyai összejövetelen megszületett a terv, hogy az oktatási program, a szakmai konferencia-sorozat következő részét 2008 áprilisában a viski magyar iskolában szeretnék megrendezni. Angster Mária szervezőmunkájának köszönhetően sikerült létrehozni a háromnapos viski kézműves ünnepet és szakmai továbbképzést.

A rendezvény április 20-án délután konferenciával kezdődött, amelyen a vendégek és a viski "kosárkötő" asszonyokon kívül számos érdeklődő is részt vett. A kézművesnapokat Forgon László, az iskola igazgatója nyitotta meg. A helyi előadók közül Dancs Éva, az iskola tanárnője előadásában a viski magyar iskola 450. évfordulójának megünnepléséről, az évforduló megtartásának előzményeiről és tartalmáról szólt. Czébely Lajos pedig Kovács Vilmos útjáról tartott előadást, amelyben gyakran szólalt meg maga a költő, hiszen az előadó állításait leginkább a költő verseivel és prózai műveinek részleteivel támasztotta alá. Ezek után a vendégek szakmai előadásai következtek. A jelenlevők megismerkedtek a pécsi székhelyű Határontúli Magyarságért Alapítvány tevékenységével (Minorics Tünde beszámolóját Angster Mária ismertette), ezt követően pedig Urbancsokné Pjesovszky Ildikó, valamint Angster Mária beszélt a csuhéfonás jelenéről és jövőjéről. Igen egyéni előadásával örvendeztette meg a hallgatóságot Kormosné Klenczner Erzsébet (Nyíregyháza), kinek női táskái remekművek, és Horváth Antónia, aki munkáit a csuhé kötözésével, csavarásával készíti, drótot, ragasztót nem használ, s könyvet is írt a csuhé alkalmazási lehetőségeiről.

Másnap, április 21-én új termékek, érdekes szakmai megoldások oktatásával foglalkoztak a találkozó részvevői. Ebbe az izgalmas tevékenységbe délután az iskolai tanulói (leginkább a lányok) is bekapcsolódtak. Olyan önfeledten folyt a munka és a tanulás, hogy figyelmeztetni kellett őket az este közeledésére. Ez folytatódott másnap, 22-én délelőtt is. A kézművesek nagy sajnálatára csak délig, mert a vendégeknek haza kellett utazniuk. Csak dicséret illeti az anyaországi oktatókat a szakmai hozzáértésükért és a türelmükért.

Az a kis szabadidő, amely a rendezvény részvevőinek jutott, sem telt el eseménytelenül. Jutott idő kis batyubálra, amelyen baráti együttlétre hívták az anyaországiak viski barátaikat, ismerőseiket a következő mottóval: "Merjünk egyszerűek lenni!" A vendégek viszont gazdagították ismereteiket a nagyközségről és vidékének nevezetességeiről. Ellátogattak a Tisza viski szakaszához, és felmentek a Visk-várhegy csúcsára is. A vendégek elszállásolásáról és étkeztetéséről a viski Zöld Falusi Turizmus Szövetség tagjai gondoskodtak.

Egy ilyen kézműves-találkozó után komolyan el kellene gondolkoznunk Dr. Andrásfalvy Bertalan következő üzenetén, amelyet a 2008. április 20-21-22-én a Viski Kölcsey Ferenc Középiskolában zajló "Csak tiszta forrásból" kézművesünnep, továbbképzés és konferencia résztvevőinek küldött: "Az az ember, aki kicsi korában nem tanul meg szépet és jót alkotni, az az erőszakban és a gyűlöletben fog örömet találni. A gyermekeket mindig az alkotás - az ének, a zene, a csuhémunka - teszi igaz emberré."

Czél