KMPSZ: Levelek az illetékesekhez

2008. június 20., 10:00 , 388. szám

Június 11-én tartott legutóbbi elnökségi ülésén a KMPSZ megvitatta a kárpátaljai magyar iskolákat érintő legégetőbb kérdéseket: az emelt szintű érettségi-felvételi vizsgák eddigi tapasztalatait, illetve az oktatási miniszter 461. számú rendeletét, amelynek célja - címe szerint - az ukrán nyelv oktatásának javítása lenne a nemzetiségi iskolákban.

Az érettségi-felvételi vizsgák megszervezésével és a tesztek tartalmával kapcsolatban számos probléma merült fel, de valamennyi között a legsúlyosabb gondok az ukrán nyelv és irodalom vizsgához kötődnek, amelynek sikeres teljesítése elengedhetetlen feltétele bármilyen felsőoktatási intézménybe való felvételnek. A magyar iskolák végzősei körében végzett előzetes felmérés alapján kiderült, hogy a vizsgázóknak mintegy 70%-a ért el pozitív eredményt, ami jóval alacsonyabb az országos átlagnál. Ennek sajnos objektív, a diákoktól független okai vannak: az ukrán nyelv és irodalom oktatásának alapvető feltételeit az állam mindeddig nem biztosította a nemzetiségi iskolákban; ráadásul a tesztek számos olyan kérdést is tartalmaztak, amelyek a nemzetiségi iskolák tantervében nem szerepelnek.

Az elnökség álláspontja ezért az, hogy méltányos lenne azon magyar iskolás végzősök számára is megengedni, hogy felvételi vizsgát tehessenek a kárpátaljai felsőoktatási intézményekbe, akik nem érték el a szükséges pontszámot, vagy ha átszámolnák pontszámaikat, figyelembe véve azt a programot, amely szerint tanultak.

A másik fontos kérdés az oktatási miniszter 461. számú rendelete volt, melynek címe: Program az ukrán nyelv oktatásának javítására a nemzetiségi iskolákban a 2008-2011-es évekre. A rendeletbe foglaltak azonban valójában azt irányozzák elő, hogy bizonyos tantárgyakat a nemzetiségi iskolákban előbb részben, majd teljes egészében ukrán nyelven oktassanak, valamint hogy növeljék az ukránórák számát más tantárgyak rovására. Mindez a tanulók tudásszintjének romlását idézné elő, s nem az ukrán nyelv tanításának színvonalát emelné, hanem a magyar iskolahálózat fokozatos megszűnését és a nemzetiségi kisebbségek asszimilációjának felgyorsulását eredményezné. Az elnökség álláspontja ebben a kérdésben: az ukrán nyelv oktatásának módszertanát kellene gyökeresen megváltoztatni, s állami szinten biztosítani kellene az államnyelv tanításának alapvető feltételeit.

A KMPSZ elnöksége úgy határozott, hogy állásfoglalását megfogalmazó levélben fordul Ukrajna oktatási miniszteréhez, a Független Oktatásminőség-értékelő Központ vezetőjéhez, és más illetékes intézmények vezetőihez.