Újabb lőszerraktár repült a levegőbe

2008. szeptember 5., 10:00 , 399. szám

Eddig ismeretlen okokból tűz ütött ki szerdán egy Harkiv megyei katonai alakulat lőszerraktárában, több ezer tonna lőszer repült a levegőbe. A szakértők az okokat, a politikusok a felelősöket keresik.

Az első feltételezések szerint a tűz még szerdán kora délután keletkezhetett a közeli erdőben, de a tűzoltóknak a heves széllökések miatt nem sikerült megfékezniük a lángokat, így azok a délután közepére átterjedtek a laktanya lőszerraktárának területére, ahol összesen mintegy 95 ezer tonna lőszert és robbanóanyagot őriztek.

A kezdődő robbanások miatt kiürítették a 4600 fős helyőrséget. Az erdőtűz közben elérte az alig néhány száz méterre fekvő, 64 ezer lakosú Lozova város egyik külső kerületét, így az ottani lakosok kimenekítését is meg kellett kezdeni.

Viktor Juscsenko elnök személyes ellenőrzése alá vonta a mentési munkálatokat. Az államfő magához rendelte a védelmi és a polgári védelmi minisztert, hogy számot adjanak a Lozova közelében kialakult rendkívüli helyzetről, és utasította őket, hogy minden lehetséges intézkedést tegyenek meg a tűz felszámolására, s óránként tegyenek neki jelentést.

A hatóságok hatalmas erőket mozgósítottak: a mentőegységek és a katonaság másfél ezer embere, mintegy 270 tűzoltókocsi és különleges rendeltetésű jármű, illetve egy helikopter vett részt a tűz oltásában. Szerhij Sztorozsenko harkivi kormányzó szerint csütörtökig 18 ezer embert telepítettek ki a lőszerraktár környékéről.

A robbanások csütörtök déltájban abbamaradtak, de a lángokat még hosszú órákon keresztül nem sikerült eloltani. A védelmi tárca tájékoztatása szerint a lőszert 134 helyen tárolták, és ezek közül csak 15 készletet nem emésztettek fel a lángok, amelyeket a raktár egy távolabbi részében tároltak.

A robbanások következtében repeszek és lövedékek röpültek szanaszét a katonai támaszpont területén túlra, de a balesetnek nem voltak áldozatai.

Közben Kijevben vita bontakozott ki arról, hogy ki a felelős a tűzesetért. Viktor Baloga, az elnöki titkárság vezetője Julija Timosenko miniszterelnök kormányát tette felelőssé a történtek miatt, mondván, a kabinet semmit sem tett annak érdekében, hogy megelőzze a balesetet. Baloga arra utalt, hogy a hatóságok helytelenül szervezték meg a katonai raktárakban felhalmozódott, elavult lőszerek hatástalanítását. (Kárpátalja/MTI)