Tiltakozás az ukrán oktatáspolitika ellen

Ülésezett a KMKF

2008. szeptember 19., 10:00 , 401. szám

A határon túli magyar pártok nyilatkozatban támogatták, hogy Brüsszelben képviseleti irodája legyen a magyarságnak - jelentették be pénteken Budapesten, ahol a Parlamentben megtartotta idei plenáris ülését a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF). Az idén hatodik alkalommal megrendezett fórumon 83 határon túlról érkezett magyar képviselő vett részt.

A magyar parlamenti pártok által létrehozandó brüsszeli képviseleti iroda például a határ menti infrastruktúra fejlesztésében játszhat fontos szerepet, hangzott el. Szili Katalin, a magyar Országgyűlés elnöke, megnyitva az ülést emlékeztetett arra, hogy az Európában élő magyarok 95 százaléka "egy politikai közösségben", az Európai Unióban él. Ez lehetővé teszi a modern nemzetpolitika megfogalmazását - tette hozzá.

Az ülésen a magyar kormány határon túli magyarokkal kapcsolatos célkitűzéseiről Kiss Péter kancelláriaminiszter adott tájékoztatást. Kiemelte, hogy fontos a szórványosodás megakadályozása, s az ehhez szükséges eszközrendszer kiépítését a kormány a Miniszterelnöki Hivatalon belül működő Szórványtanács létrehozásával is támogatja. A politikus emlékeztetett arra, hogy a határon túli magyarok támogatására létrehozott Szülőföld Alap pénzügyi forrásai kétmilliárd forinttal nőttek az idén, s hogy az alap pályázati rendszere is jól működik.

A KMKF zárónapján, szombaton a schengeni csatlakozás tapasztalatairól Horváthné Fekszi Márta adott tájékoztatást. Mint Kovács Miklós, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke lapunknak elmondta, a magyar Külügyminisztérium államtitkára beszámolt egyebek mellett azokról a küzdelmekről is, amelyeket Magyarország az Európai Unió illetékes hivatalaival folytat annak érdekében, hogy a kishatárforgalmi egyezmény továbbra is a jelenlegi 50 kilométeres sávban maradjon érvényben az ukrán-magyar határ mindkét oldalán, s ne csökkentsék ezt a távolságot az EU-hivatalnokok által szorgalmazott 30 kilométerre. Mint jelezte, az államtitkár szerint Magyarország továbbra is meg kíván tenni minden tőle telhetőt ennek érdekében.

Kovács Miklós rámutatott: a támogató nyilatkozatok rendszerének bevezetésével sikerült egy újabb rést ütni a schengeni vasfüggönyön, amelyen viszonylag sok kárpátaljai magyar "átfér".

Csáky Pál, a Magyar Koalíció Pártja elnöke és Kovács Miklós a szlovákiai, illetve a kárpátaljai magyarság elleni legutóbbi támadásokról számolt be. Csáky Pál elmondta, hogy a világhálóra kikerült magyargyalázó videofelvételek ügyében ismeretlen tettes ellen tett feljelentést. Kovács Miklós arról beszélt, hogy "az ukrán állam szervezett és nagyon erőszakos lépéseket tett a nem ukrán nyelvű oktatás ellehetetlenítésére". Szili Katalin erre reagálva emlékeztetett arra, hogy levélben kért segítséget a az ukrán parlament elnökétől a kárpátaljai magyar oktatás védelme érdekében.

A KMKF szombati ülésén záró állásfoglalást fogadtak el. A dokumentum kimondja, hogy a KMKF támogatja a Brüsszelben létrehozandó magyar lobbiiroda, a Magyar Nemzeti Kisebbségek Európai Érdekképviseleti Irodája létrehozását. A testület közlekedéspolitikai előterjesztést nyújt be a magyar Országgyűlésnek, azt kérve: a parlament hozzon határozatot annak érdekében, hogy a kormány mielőbb megkezdhesse a szomszédos országokba átvezető tömegközlekedés fejlesztését.

Szili Katalin a tanácskozást követő sajtótájékoztatón elmondta, a KMKF-től felhatalmazást kapott arra, hogy levélben forduljon a szlovák és az ukrán parlament elnökéhez a magyarellenes "megnyilvánulásokkal és tervekkel szemben". A házelnök megemlítette, hogy a KMKF külügyi albizottságán belül Szórvány Munkacsoportot alakítanak, amely áttekinti a határon túli magyarság helyzetét az európai együttműködés terén és szorosabb együttműködést készül kialakítani a Magyar Tudományos Akadémiával.

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke azt hangsúlyozta, hogy a KMKF ugyan nem tudja helyettesíteni a Magyar Állandó Értekezlet intézményét, de "jelentős szervezet, mert konszenzussal tud működni". Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő szerint a KMKF a Kárpát-medencei magyarság "felsőháza" lett. Szili Katalin erre reagálva megjegyezte, hogy a KMKF jövő évben esedékes hetedik fórumát az Országgyűlés felsőházi üléstermében tartják majd meg. (Kárpátalja/MTI)