Az Arany Ősz Kórustalálkozóra készülnek

A Bel Canto Női Kar Aknaszlatináról

2008. október 17., 10:00 , 405. szám

A komolyzene és a szép ének kárpátaljai kedvelőinek széles körében ismert az aknaszlatinai Bel Canto Női Kar, mely lassan már húsz éve öregbíti a vidék hírnevét idehaza és a határokon túl, nemzetközi seregszemléken, s amelyet gazdag repertoárja mellett az igényes előadásmód is jellemez.

A napokban a Visken megtartott falunapi ünnepségen lépett fel a Bel Canto. Szenykivné Fehér Mónikát, aki 16 éve vezeti a kórust, arra kértük, mutassa be olvasóinknak az aknaszlatinai énekegyüttest.

- A tizennyolc fős Bel Canto Női Kar 1991-ben alakult aknaszlatinai zeneiskolai tanárokból és a zenét kedvelő értelmiségiekből. Aknaszlatinának egyébként mindig is híres énekkarai, dalárdái, vegyes karai voltak, sőt, volt olyan időszak is, amikor a bányászközségben egyszerre három énekkar működött. Mára azonban sajnos csak a Bel Canto maradt fenn.

- Honnan jött a névválasztás ötlete?

- A bel canto egy nagyon híres, a tökéletes dallamformálást mindenek fölé helyező olasz énektechnika és stílus, mely a hang mozgékonyságán és a hangképzés kiegyenlítettségén alapul. A kifejezés eredeti jelentése: "szép ének". A 17-19. században meghatározó volt az olasz operában. Fénykorát Bellini és Donizetti operái jelentik, náluk a bel canto fogalmához már a kifejezőerő és a drámaiság is társult. Mivel mindegyik kollégámnak nagyon szép énekhangja van, innen jött az ihlet, hogy a Bel Canto nevet adjuk az énekkarnak.

- Milyen a repertoárjuk, hány nyelven énekelnek?

- Végigénekeljük az ezeréves palettát, kezdve a gregorián énekekkel, a reneszánsz és a barokk, a klasszikus és a romantikus zenén keresztül egészen Kodályig, Bartókig, Bárdosig. Vannak olyan zeneszerzők, akik napjainkban is megajándékozzák a Bel Cantót saját műveikkel. Minden éneket olyan nyelven adunk elő, amelyen azt megalkották - magyarul, latinul, németül, angolul, olaszul, franciául, ukránul, oroszul, románul. Nálunk mindig az eredetiség megőrzése volt az első számú szempont. Egyébként a kiváló kárpátaljai nyelvtanároknak és lelkészeknek köszönhetően pontosan tudjuk, hogyan kell kiejteni a hangokat, minden szöveget megértünk, tehát tudjuk, hogy miről énekelünk. Mielőtt egy új művet felveszünk a repertoárunkba, konzultálunk a tanárokkal és a nyelvészekkel.

- Mennyire ismert a Bel Canto idehaza és a határokon túl?

- Aknaszlatinán nagy a hallgatóságunk, minden egyes fellépésünkkor zsúfolásig megtelik a nézőtér vagy a templom. Kárpátaljának már nagyon sok településén szerepeltünk, és minden felkérésnek örömmel teszünk eleget. Gyakran fel szoktunk lépni a felső-Tisza-vidéki római katolikus templomokban. Ez alkalommal Visken először a református templomban léptünk fel, ahol a magyar repertoárból Halmos Lászlónak és Kodály Zoltánnak egy-egy művét adtuk elő. Kivételesen Mendelssohn egyik zeneművét is magyarul énekeltük el, hogy jobban megértsék az emberek a gyönyörű szöveget. A falunapi ünnepségen három magyar népdalfeldolgozást hallhattak előadásunkban Bartók Bélától, Kodály Zoltántól és Bárdos Lajostól. Büszkeséggel tölt el minket, hogy a Bel Cantót nemcsak itt, Kárpátalján, hanem az anyaországban és a környező országokban is jól ismeri a zeneszerető közönség. Magyarországon rendszeresen fel szoktunk lépni, de volt már előadásunk többek között Csehországban, Szlovákiában, Romániában is. Legutóbbi külföldi vendégszereplésünk során a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia nagytermében adtunk nagy sikerű hangversenyt. Felemelő érzés számunkra, hogy aknaszlatinai női karként meg tudunk felelni akár egy viski, akár egy ungvári, vagy akár egy budapesti zeneakadémiai színpadon is. Sajnos az utóbbi időben a vízumigénylés szigorodása miatt egyre kevesebb külföldi meghívásnak tudunk eleget tenni, holott számos meghívást kapunk nemcsak a szomszédos, de a távolabbi országokból is.

- Hol láthatja és hallhatja önöket legközelebb a közönség?

- Legközelebb november 9-én Técsőn, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Felső-Tisza-vidéki Középszintű Szervezete és a KMKSZ Técsői Tiszavirág Nyugdíjas Egylete által megrendezendő Arany Ősz Kórustalálkozón lépünk fel.

Baráth József