Nem kötelező az atyai utónév!

2008. december 18., 09:00 , 414. szám

Egy 1994-es törvény értelmében a nemzeti kisebbségekhez tartozóknak nem kötelező a szláv népeknél szokásos atyai utónév ("po batykovi" vagy "po otcsesztvu") viselése és feltüntetése.

Bármilyen hivatalos helyen járunk el, a hivatalnokok rendszeresen megkövetelik, hogy magyar létünk ellenére is feltüntessük családi és utónevünk után a szlávos atyai nevünket (pl. Ivanovics vagy - jobb esetben - Jánosovics). Ráadásul 2000 óta sok magyarországi hivatal is ugyanilyen formában torzítja el a nevünket, mert törvényileg kötelezték őket az ukránról történő hivatalos átírási szabályok alkalmazására.

Az állampolgárok zöme viszont nincs tisztában azzal, hogy Ukrajnában törvényileg tették lehetővé az olyan nemzetiségekhez tartozóknak, amelyeknél nincs hagyománya az atyai név viselésének, hogy csak és kizárólag a családi és utónevüket használják.

Konkrétan az 1992. június 25-én kelt, 2494-XII számú, az "Ukrajna nemzeti kisebbségeiről" szóló törvény 12. cikkelye fogalmaz így: "Ukrajna valamennyi állampolgárának joga van a nemzetiségének megfelelő családi nevének, utónevének és atyai utónevének használatára. Az állampolgároknak jogukban áll a megállapított eljárási rend keretében felújítani családi nevüket, utónevüket és atyai utónevüket. Azon állampolgároknak, akiknek nemzeti hagyományaiban nem szerepel az atyai utónév használata, jogukban áll csupán családi és utónevüket feltüntettetni a személyi igazolványukban, születési anyakönyvi kivonatukban pedig csupán édesanyjuk és édesapjuk utónevét feltüntetni."

Ez azt jelenti, hogy az újszülöttek esetében a magyar szülők - mivel a magyar nemzeti hagyományokban nem szerepel az atyai utónév használata - jogosan igényelhetik (az idézett törvénycikkelyre hivatkozva), hogy gyermekük születési anyakönyvében - s egész későbbi élete során - ne kerüljön feltüntetésre a szlávos atyai utónév.

Ez utóbbi eljárás egyébként számos esetben könnyebbséget is jelet, mert nemegyszer előfordul, hogy a különböző igazolványokban és tanúsítványokban egymásnak ellentmondóan tüntetik fel a túlbuzgó ukrán bürokraták az ember atyai utónevét, s ezen az ügyintézés teljes folyamata megfeneklik.

Az említett törvény jelenleg is hatályban van.

Palkó István