Timosenko bűntényről, Baloga pánikkeltésről beszél

Botrányos pénzpiac

2008. december 25., 09:00 , 415. szám

A hrivnya árfolyama június óta közel a felére esett, különösen az elmúlt napokban gyorsult fel a vesztesége. Eközben újabb összetűzésre és egymásra mutogatásra került sor a kormány és az államfő között. Timosenko valutaspekulációval vádolta meg Juscsenkót és az NBU elnökét, Sztelmahot, míg az elnöki titkárság vezetője, Viktor Baloga pánikhangulat szításával a kormányfőt.

Miután az elmúlt napokban rendre történelmi mélyponton volt a hrivnya, pénteken némileg drágult, vagyis mintegy 10,6 százalékkal erősödött, 8,05 hrivnyát ért 1 dollár. Ebben szerepet játszottak az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) dolláreladásai. Csütörtökön viszont volt olyan pillanat, amikor 10 hrivnyát kellett adni 1 dollárért.

A hrivnya gyengüléséhez hozzájárult az ország fő exportcikkei világpiaci árának az esése, továbbá a helyi bankrendszer gondjai, a bizonytalan belpolitikai helyzet, és legújabban az a lehetőség, hogy januártól Ukrajna nem kap földgázt Oroszországtól, mert jelentős összegekkel tartozik a korábbi szállításokért.

Eközben az ukrán politikai és pénzügyi elit ismét egymásnak esett, kölcsönösen azzal vádolva a másikat, hogy lépéseik okozták a hrivnya mélyrepülését. Csütörtökön Julija Timosenko a jegybank elnökének, Vlagyimir Sztelmahnak az elmozdítását javasolta, a hrivnya kárára elkövetett pénzügyi machinációkkal vádolva az NBU-t és néhány kereskedelmi bankot. A kormányfő televíziós beszédében azt állította, hogy a jegybank közreműködésével, az államfői titkárságtól fedezve néhány kereskedelmi bank spekulatív sémát alakított ki a hrivnya árfolyamának gyengítésére. Mint rámutatott, a nemzeti bank október óta mintegy 40 milliárd hrivnyát bocsátott ki, aminek egy jelentős része azonban bizonyos kereskedelmi bankokhoz került, amelyek a pénzen az akkor még alacsony nemzeti banki árfolyamon dollárt vásároltak. A miniszterelnök szerint ezeknek a bankoknak és a mögöttük álló személyeknek állt érdekében a hrivnya árfolyamának aláásása, hogy a dolláron minél olcsóbban vásárolhassanak hrivnyát, amin az ukrán nemzeti valuta árfolyamának megerősítése után jelentős haszonra tehetnek szert. Timosenko szerint csupán a Nadra Bank révén, amely mögött az államfői titkárság áll, félmilliárd dollárt vágnak majd zsebre. Timosenko szerint az NBU ezen lépéseit egyszerű banális bűntényként kell kezelni és ennek értelmében eljárni.

Másnap, azaz pénteken a jegybank közleményt adott ki, amely szerint a kormány alkalmatlansága vezetett oda, hogy az ország gyakorlatilag csődbe jutott.

Az államfői titkárság ugyancsak cáfolta Timosenko állításait. Viktor Baloga, a titkárság vezetője szerint a kormányfő kijelentései csupán arra jók, hogy további pánikot keltsenek a valutapiacon. Mint mondta, "a miniszterelnök ezúttal is hisztérikus bejelentésekkel helyettesíti a valós tetteket". Senki sem háríthatja el a kormányról az Ukrajnában kialakult gazdasági és pénzügyi helyzetért viselt felelősséget, hangsúlyozta, rámutatva, hogy éppen a kormány feladata lett volna a nemzeti bankkal egyetemben biztosítani a pénzügyi stabilitást az országban.

Baloga ugyanakkor hozzátette: Juscsenko utasította a rend- és jogvédelmi szerveket, hogy tegyenek rendet az ukrán bankrendszerben. Az államfő ígérete értelmében megfosztják licencüktől azokat a bankokat, amelyekről bebizonyosodik, hogy érintettek a spekulációban. Az államfői titkárságon üdvözölték azt is, hogy a parlament eseti bizottságot hozott létre az ügy kivizsgálására.

Ugyancsak pénteken Viktor Juscsenko kötelezte a jegybankot arra, hogy teljes ellenőrzést vezessen be a bankok dollárvásárlása felett, és tíz napot adott arra, hogy az NBU stabilizálja a hrivnyát. Az államfő felvetette továbbá a kereskedelmi bankokkal ágensi szerződés alapján együttműködő valutaváltó helyek bezárásának lehetőségét a valutapiac hatékonyabb ellenőrzése végett. (Kárpátalja/liga.net/korrespondent.net/MTI)