Téli tárlat Beregszászban

Révész Imre Társaság

2009. január 2., 09:00 , 416. szám

A Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társasága (RIT) tagjainak munkáiból látható kiállítás Beregszászban. A Téli tárlat címet viselő évösszegző kiállítás megnyitójára december 23-án került sor a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Gross Arnold kiállítótermében.

Az ünnepélyes megnyitón megjelent művészeket és vendégeket a házigazdák nevében dr. Orosz Ildikó, a főiskola elnöke köszöntötte, reményét fejezve ki, hogy a tárlatnak nemcsak a főiskola diákjainak és előadóinak körében lesz sikere, hanem a téli vakáció utáni első napokban a helyi iskolásokat is elhozzák tanáraik a kiállításra. Hiszen, mint fogalmazott, mindig büszkéknek kell lennünk saját értékeinkre, alkotóinkra.

A Gross Arnold teremben kiállított 35 festményt és tucatnyi kerámiát, kisplasztikát a RIT hagyományos ungvári évzáró tárlatának legjavából válogatták - hangsúlyozta köszöntőjében Magyar László, a művésztársaság elnöke. Mint emlékeztetett, immár hagyománnyá vált, hogy a tárlat anyagát évről évre a beregszászi művészetkedvelő közönségnek is bemutatják. Magyar László egyúttal köszönetet mondott a RIT nevében a beregszászi főiskolának, amiért rendszeresen kiállítási lehetőséget biztosít a társaság művészeinek.

Erfán Ferenc, Kopriva Attila, Magyar László, Tóth Róbert, Kolozsvári László, Őri Mihály, Micska Zoltán, Veres Ágota, Kulin Ágnes, Riskó György és Réti János kiállított festményeit Benkő György, a RIT tagja, a beregszászi főiskola tanára elemezte egy-egy találó mondattal. Rögtönzött tárlatvezetésében mindenekelőtt Magyar László műveinek eleganciáját, Veres Ágota kísérletező kedvét, valamint Kolozsvári László munkáinak átütő erejét emelte ki.

Riskó György, a RIT alelnöke az iparművészeti anyag erősségét hangsúlyozta, elismerően szólva Hrabár Natália, Szocska László, ifjabb Hidi Endre munkáiról, külön is kiemelve Hidi Endre kerámiáinak letisztult formavilágát, kifejezésmódját.

Végül köszöntötte a megjelenteket Sin József, a Beregszászi Járási Állami Közigazgatási Hivatal elnökének helyettese, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Beregszászi Középszintű Szervezetének elnöke. Mint fogalmazott, ez a kiállítás igazi karácsonyi ajándék a művészetkedvelő közönség számára, hiszen megérinti az ünnepre készülő emberek lelkét. A szónok gratulált a beregszászi főiskola vezetőinek ahhoz, hogy sikerült az intézményt igazi kulturális központtá tenni.

A megnyitón felléptek a beregszászi főiskola diákjai, akik az alkalomhoz illő karácsonyi dalokat adtak elő.

A január végéig látható kiállítás megrendezését a Szülőföld Alap és a KMKSZ támogatta.

hk