Ármustra: élelmiszerek

2009. január 16., 09:00 , 418. szám

Az élelmiszerek iránti kereslet esik, az árak mégis változatlanok vagy éppenséggel enyhén nőnek - ezzel a piacgazdasági csodával köszöntött ránk az új esztendő. A szakértők további drágulást jósolnak.

A karácsonyi és szilveszteri költekezés után konganak az élelmiszerboltok az ürességtől, s a piacokon is alig akad vevő.

Karácsony előtt a tej literje a kárpátaljai piacokon 4-4,50 hrivnyáról 5-5,50 hrivnyára emelkedett, de mára a többség már visszavett az "ünnepi" árból. A falusi gazdálkodók portékája így most ismét versenyképes az élelmiszerboltokban kapható "gyári" tejjel, amely változatlanul 3,50-4,50 hrivnyáért kapható, a mindig drágább tartós tejről (5,50-6,50 hrivnya/liter) nem is beszélve. A továbbiakban azonban nem elképzelhetetlen, hogy ismét felkúsznak majd az árak öt hrivnyáig, mivel a piacokon egyre kevesebb a tej.

Az alapvető élelmiszerek közé tartozó burgonya kilója helyenként ugyan még 2 hrivnyáért is beszerezhető, a valóban szép, és tárolásra is alkalmas portéka azonban már mindenütt legalább 2,50 hrivnya, s úgy tűnik, lassan a 3 hrivnyás árral is meg kell majd barátkoznunk.

Tartja december eleji árát a káposzta, a sárgarépa és a hagyma is, csupán a valóban minőségi portéka drágult 10-20 kopijkával. Ugyancsak néhány kopijkával kerül többe mostanság december elejéhez képest a tojás, amelynek ára 70 kopijka és 1 hrivnya között mozog a megyében, de a leggyakrabban 75-80 kopijkáért vásárolható meg darabja boltban és piacon egyaránt.

Változatlan a cukor ára, amelyet a piacokon átlagosan kilónkénti 3,50 hrivnyáért kínálnak. Valamelyest drágult ugyanakkor a liszt, s néhány kivételtől eltekintve már csak 3 hrivnya feletti áron kapható kilogrammja. A pékek azt mondják, az állami korlátozások miatt eddig is csak igen alacsony nyereségkulccsal dolgoztak, így most nem tudják csökkenteni áraikat. Őrzi tél eleji árát a hús, sőt az ünnepek elmúltával helyenként most néhány hrivnyával olcsóbban kapható a vásárlók körében különösen kedvelt sertéskaraj és a marhabélszín. Hosszabb távon azonban mindenki a húsárak további, igaz, legfeljebb 10 százalékos növekedésére számít. A jelenség oka a hrivnya dollárhoz viszonyított árfolyamának romlása.

Összességében a kereskedők az elkövetkező néhány hétben az árak lassú, alig észrevehető további drágulására számítanak. Arra a kérdésünkre, mégis hogyan drágulhatnak az élelmiszerek, az általunk megkérdezett kereskedők szinte egybehangzóan azt felelték, hogy sajnos nem csak a kereslet csökken, hanem a kínálat is. Így például januárban jellemzően alacsonyabb a tejhozam, mint a nyári hónapokban, számos zöldségféle esetében pedig idén kevesebb a jó minőségű áru a piacon, mint más esztendőkben. Tovább rontja a helyzetet, hogy a hrivnya árfolyamának zuhanásával növekednek a termelők járulékos költségei, s ez fokozatosan szintén tükröződik az árakon.

pszv