Bacskai Béla: Lakodalmas népszokások Kárpátalján

2009. január 16., 09:00 , 418. szám

Jelen kiadványban a lakodalmi vőfélyverseket, az ismerkedéssel, leánykéréssel, esküvővel kapcsolatos szalókai hagyományokat adja közre a szerző, mondandóját számos archív és jelenkori fotóval illusztrálva. A kötethez Punykó Mária, vidékünk ismert néprajzkutatója írt előszót.

"Az emberélet fordulóihoz kötődő népszokások közül a házasságkötéssel, lakodalommal kapcsolatosak a legvidámabbak, a leggazdagabbak, a legszínesebbek - írja a szerző. - A párválasztás minden időben jelentős eseménynek számított. A hagyományos paraszti társadalomban a leányok legfőbb célja a mielőbbi férjhezmenés volt, bár ritkán köttetett szerelmi házasság. ... Mára mindez megváltozott, ám a házasságkötés napjainkban is fontos, sok előkészülettel járó esemény."

Elmondható, hogy a szerző valóban nagy tapasztalattal rendelkezik a tárgyalt témát illetően, hiszen saját bevallása szerint 580 lakodalmat vezetett le Kárpátalján és Magyarországon, ezenkívül több ízben is részt vehetett a Kárpát-medencei Vőfélytalálkozókon. "Jelenlegi vágyaim közé elsősorban az tartozik, hogy őrizzük meg hagyományainkat, ne hagyjuk kihalni szép szokásainkat, és e könyv segítséget nyújtson minden olyan fiatalnak, akit érdekelnek a lakodalmi szokásaink és a vőfélyeskedés hagyománya - írja Bacskai Béla. - Másik fő vágyam pedig az lenne, hogy Kárpátalján is rendezzünk egy vőfélytalálkozót, ahol a kárpátaljai vőfélytársaimmal megismerkedhetünk, tapasztalatot cserélhetünk, hogy a régi idők - jelenleg is élő - nagyvőfélyeit megismerhesse a fiatalabb vőfélykorosztály." Ezúton kívánjuk, hogy teljesüljenek a szerző vágyai.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség gondozásában megjelent könyv kiadását a Szülőföld Alap támogatta.

hk