"A felelősségvállalás fontosabb a büszkeségnél"

Új igazgató a szépművészeti múzeum élén

2009. február 6., 09:00 , 421. szám

Január 9-től új igazgatója van a Boksay József Kárpátaljai Megyei Szépművészeti Múzeumnak Erfán Ferenc képző- és iparművész, a Révész Imre Társaság (RIT) tagjának személyében. Az új vezető Oleg Zajcevet váltotta ezen a poszton, aki ezentúl a Megyei Ukrán Zenei-Drámai Színházat igazgatja.

- Milyen érzést váltott ki önből kinevezése erre a felelős posztra?

- Kellemesen érintett, hiszen nem mindennap történik ilyen esemény.

- Milyen az új munkakörében dolgoznia?

-Jól megértjük egymást a kollektívával, munka pedig van bőven. Az mindjárt az elején nyilvánvaló volt számomra, hogy számos feladattal kell majd megbirkóznom. Mindenekelőtt folytatom a kinevezésem előtt elkezdett munkálatokat: jelentős felújítások zajlottak a képtárban, melyek nagy részével hamarosan elkészülünk. Így most már elkezdhetjük az állandó kiállítások tervezését is.

- Ez tehát az egyik terv...

- Igen, de ezenkívül is sok mindent szeretnénk még elérni. Így például szeretnénk változtatni a képtár látogatási idején. A távfűtés hiánya miatt ugyanis jelenleg mindössze magyar idő szerint du. 14. 00 óráig tudtunk nyitva tartani. Ennek következtében visszaesett a látogatók száma, ami bizonyos fokig érthető, ha figyelembe vesszük, hogy az érdeklődők többsége munkája és tanulmányai miatt leginkább délután ér rá a kultúrának hódolni. Tudományos munkatársaimmal megbeszéltük a problémát, és most már biztos, hogy február elejétől lényeges változások lesznek ezen a téren, vagyis tovább fogunk tudni nyitva tartani. Hasonlóan fontos számunkra a kiállítások kérdése. Erre az évre már ki is dolgoztuk ezek sorrendjét, s elmondhatom, hogy több kuriózummal is készülünk. Például hamarosan kiállítás nyílik a festőművészek azon munkáiból, melyeket 2008-ban, a múzeum fennállásának 60. évfordulójára kaptunk tőlük. Ezek a gesztusok lényegesek a múzeum képtárának jövője szempontjából, hiszen - nem rendelkezvén alkotások vásárlására fordítható anyagi keretekkel - jelenleg az ajándékként, önkéntes adományként kapott képek jelentik a gyűjtemény bővítésének szinte egyedüli lehetőségét, amiért minden adományozónak köszönet jár. Ajánlásképpen még annyit, hogy idén júliusban rendhagyó kiállítással készülünk megemlékezni Soltész Zoltánról, Ukrajna érdemes művészéről, a kárpátaljai képzőművészet kiemelkedő alakjáról, aki idén lenne 100 éves.

- Új pozíciója mellett marad ideje az alkotásra?

- Képző- és iparművész lévén természetesen továbbra is dolgozom, számos ötletem vár megvalósításra. Idén több kiállítást tervezek a műveimből Beregszászban, Munkácson és Ungváron.

- Nagyapját, Boksay Józsefet máig az egyik leghíresebb kárpátaljai magyar festőművészként tartják számon. Milyen érzés, hogy a róla elnevezett intézmény igazgatója lehet?

- A megoldásra váró problémák és feladatok oly széleskörűek és nagyok, hogy azt mondhatom, a felelősség vállalása, a terhek viselése fontosabb számomra, mint a büszkeség. Szeretném a munkámat eredményesen végezni, hogy méltó legyek hozzá...

fzs

Erfán Ferenc

1959. január 28-án született Ungváron. Tanulmányait a Kijevi Képzőművészeti Szakközépiskolában kezdte 1974-ben, majd a lembergi Iparművészeti Főiskolát is elvégezte, ahol mesterei Vitold Monasztirszkij és Ivan Frank voltak. 1990 óta a Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társaságának a tagja. 1991-97 között a tiszapéterfalvai, mezőkövesdi, lakiteleki művésztelepeken alkotott. Jelenleg is Ungváron él, festőként és iparművészként dolgozik. Portrékat és tájképeket készít a kárpátaljai festőiskola hagyományaihoz közeli stílusban. A kritikusok szerint a impresszionista és posztimpresszionista megoldások keretében folytat kísérleteket, megmaradva a naturális formáknál. Iparművészeti alkotásaiban elsősorban az üveg művészi megmunkálása érdekli. Csoportos kiállításokon vett részt többek között Ungváron, Budapesten, Mezőkövesden, Bátyúban és Técsőn.