Pinzenik: Tarthatatlan az idei költségvetés?

2009. február 6., 09:00 , 421. szám

A 2009-es költségvetés teljesíthetetlen, a pénzből a szociális kiadásokra is alig futja - ez áll abban a média által minap nyilvánosságra hozott levélben, amelyet állítólag Viktor Pinzenik pénzügyminiszter írt titokban Julija Timosenko kormányfőnek, s amelynek tartalma és hangvétele gyökeresen eltér a kormány optimista nyilatkozataitól.

A levelet a pénzügyminiszter állítólag még január 6-án küldte meg Timosenkónak és a kormány tagjainak. A 24 oldalas dokumentumban Pinzenik elemzi az "ukrajnai gazdasági helyzet kritikus alakulását és a 2009. évi költségvetést". Megállapítva, hogy Ukrajnában a legrosszabb a helyzet a világon, a pénzügyminiszter emlékeztet, hogy még októberben figyelmeztetett a GDP és az ipari termelés várható jelentős visszaesésére. Pinzenik egyebek mellett arra számított, hogy a GDP csökkenése novemberben 5-7 %-ot tesz ki. "Az előrejelzésem optimistának bizonyult. Novemberben a csökkenés 14,4 %-ot tett ki. A gazdasági visszaesés mutatói az első negyedévben pedig sokkal roszszabbak lesznek annál, mint amit bemutattam a miniszteri kabinet ülésén."

Nem hisz a miniszter abban sem, hogy 2009-ben a GDP 0,4 %-kal fog nőni az országban. "Az ukrán ipar egyharmada eltűnt! Az ipari termelés ilyen mértékű csökkenésére (28,6 % novemberben - a szerk.) nem volt példa a függetlenség évei alatt" - vonta meg a nem túl derűs mérleget.

A gazdasági hanyatlás, s az adóbevételek ebből fakadó csökkenése Pinzenik véleménye szerint 84,8 milliárd hrivnyás költségvetési hiányt idéz elő 2009-ben. Számításai szerint a reális bevételek idén mindössze 225,3 milliárd hrivnyát tesznek majd ki, szemben a várt 310 milliárddal. Ez pedig azt jelenti, hogy a költségvetési bevételek alig fedezik majd az úgynevezett védett, azaz elsősorban az állam által garantált szociális kifizetéseket (bérek, nyugdíjak, ösztöndíjak, tudomány, egészségügy, felsőoktatás, az energiahordozók árkompenzációja), áll a dokumentumban. A szerző mindjárt arra is rámutat, hogy amennyiben minden pénzt a szociális kiadásokra fordítanak, nem jut forrás a gazdaság támogatására, s az állami megrendelések elmaradása miatt még nagyobb mértékű lesz az ipari termelés visszaesése. Figyelembe véve, hogy az ukrajnaihoz hasonló költségvetési hiánnyal és államadóssággal küszködő államok nem számíthatnak további hitelekre, a pénzügyminiszternek meggyőződése, hogy az ország ilyen költségvetéssel nem húzza ki az év végéig. Pinzenik ezért azt javasolta a kormánynak és a Legfelsőbb Tanácsnak, hogy a köztisztviselői béreket a tervezett 10 helyett 20 százalékkal csökkentsék, a miniszterekét pedig 40-50 százalékkal, s töröljék el a hivatalnokok és a képviselők kedvezményeit is.

A levél nyilvánosságra kerülése után közvetlenül sokan azonnal kétségbe vonták annak eredetiségét. Maga a pénzügyminiszter is hamisítványnak és provokációnak minősítette az állítólagos titkos levelet. A pénzügyminisztérium és a miniszteri kabinet sajtószolgálata meglehetősen szokatlan módon egyenesen arra kérte a sajtót, hogy távolítsák el a "titkos jelentéssel" foglalkozó anyagaikat, s tartózkodjanak a témával kapcsolatos provokatív publikációktól. Olekszandr Turcsinov első miniszterelnök-helyettes nem sokkal később személyesen is cáfolta a titkos dokumentum létezését, majd bejelentette, hogy a sajtó által folyamatosan keresett pénzügyminisztert magas vérnyomása miatt kórházban kezelik. A szellem azonban már elszabadult.

A témával foglalkozó elemzők mindenekelőtt arra emlékeztetnek, hogy már hetek óta napirenden van a kormány tervezett átalakítása, s egyes források a távozó miniszterek között emlegetik Viktor Pinzeniket is, akit sok kritika ért az utóbbi időben az országot sújtó pénzügyi válság s a 2009-es költségvetés hibái miatt.

Csak olaj volt a tűzre, amikor Arszenyij Jacenyuk nemrég leköszönt parlamenti elnök bejelentette, hogy a levelet annak stílusa alapján egyértelműen Pinzenik írta. Jacenyuk emlékeztetett rá, hogy korábban gazdasági miniszterként huzamosabb ideig közeli munkatársa volt a pénzügyminiszternek. Az egykori elnökpárti politikus hozzátette: a költségvetést maga is teljesíthetetlennek tartja, még ha a Pinzeniknek tulajdonított levél helyenként túl sötét színekkel festi is meg a jövőt.

Viktor Juscsenko államfő ugyan nem nyilatkozott levélügyben, múlt péntek esti televíziós beszédében azonban egy olyan tragikus helyzet előidézésével vádolta meg a Timosenko-kormányt, amely nagyban hasonlít a Pinzenik-féle katasztrófa-forgatókönyvre. Elemzők mindenesetre egyetértenek abban, hogy jelen helyzetben célszerűbb volna egy pesszimista költségvetésből kiindulva, konkrét cselekvési terv alapján megpróbálkozni a válság leküzdésével, s nyíltan tájékoztatni a lakosságot arról, mire számíthat az elkövetkező hónapokban.

hk