Titkosszolgálatok is állhatnak a vereckei rongálás mögött

2009. március 20., 09:00 , 427. szám

A Vereckei-hágón felállított magyar honfoglalási emlékművet az ukrán jobboldali szervezeteken kívül a szomszédos államok titkosszolgálatai is felhasználhatják feszültség szítására az ukrán-magyar viszonyban - írta az emlékmű minapi megrongálása kapcsán egy ungvári hírportál.

A Kárpátalja megyei államhatalmi szervekhez közel álló zakarpattya.net.ua internetes lap cikke volt az első jelentés az esetről az ukrán médiában. A hírportál szerint az emlékműrongálást tudatosan a Kárpát-Ukrajna kikiáltásának 70. évfordulójával kapcsolatos megemlékezésekhez, és valószínűleg Viktor Juscsenko elnök szombatra tervezett kárpátaljai látogatásához időzítették. Az államfő annak idején támogatta az emlékmű megépítésére irányuló magyar kezdeményezést - emlékeztetett a írás, amely utalt arra is, hogy a magyar külügyi tárca jegyzékben tiltakozott az incidens kapcsán.

A cikk felidézi, hogy a kárpátaljai ukrán szervezetek többsége kezdettől ellenezte a magyar emlékmű felállítását a Vereckei-hágón, hangsúlyozva annak provokatív jellegét. Az emlékjel ezért továbbra is a feszültség állandó forrása, és nyilvánvaló, hogy ebből nemcsak a jobboldali irányultságú ukrán szervezetek képviselői húzhatnak hasznot, hanem például az Ukrajnával szomszédos, az államhatárok jövőbeni felülvizsgálatában és Kárpátalja Ukrajnától való elszakításában érdekelt államok egyes képviselői vagy titkosszolgálatai is felhasználhatják feszültség szítására a magyar-ukrán viszonyban - írta az ungvári hírportál.

A cikk rendőrségi forrásokra hivatkozva azt írja, hogy az eset felfedezése előtt lehullott vastag hóréteg elfedte a nyomokat, így nem sikerült megállapítani, hogy ki és mikor követte el a tettet. (Kárpátalja/MTI)

A korabeli levelezőlap (Melega Antal olvasónk bocsátotta rendelkezésünkre) hátoldalán a következő szöveg olvasható: "Magyar-lengyel baráti találkozás a visszafoglalt ezeréves határon" Uzsok 1939. III. 18.