A reformátusok nem fognak pápát választani

Zán Fábián Sándor püspök az egységesülő református egyházakról

2009. április 24., 10:00 , 432. szám

2009. május 22-én a Kárpát-medencei református egyházak közös alkotmány elfogadásával fejezik ki és teszik intézményessé egységüket. Az alkalomra a Generális Konvent, illetve a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke és főgondnoka minden magyar reformátust Debrecenbe hív, a szervezők 20 000 vendégre számítanak. A történelmi jelentőségű eseményről Zán Fábián Sándort, a Kárpátaljai Református Egyházkerület püspökét kérdeztük.

- Ez egy nagyon fontos esemény a Kárpát-medencei református egyházak, de a világ magyar reformátusai életében is. A történelem úgy hozta, hogy elszakadtunk egymástól saját akaratunkon kívül. Jó lenne, ha a magyar reformátusságban tudatosulna az, hogy egy nép, egy nemzet vagyunk, egy közösségbe tartozunk és egy zászló alatt menetelünk. Isten országát együtt lehet és kell építenünk.

- A közös fellépés lehetősége és a közös programok mellett ez az új alkotmány létrehoz egy olyan központot, amely részt venne az egyházkerületek irányításában is?

- Nem. A reformátusok nem fognak pápát választani. Az alkotmányozó zsinat egy közös zsinat, ahol az egyházkerületek delegáltjai espereseikkel, főgondnokaikkal vesznek részt, és ez így testületi vezetést jelent. Ezen a közös magyar zsinaton várhatóan olyan döntéseket hoznak majd, amelyek a közösségünket előrébb viszik és küldetésünket a világban megerősítik. Lehetőség nyílik a közös állásfoglalásokra, közös érdekképviseletre. De az egyházkerületek az autonómiájukat, és az országaiknak megfelelő törvényeiket megőrzik. Természetesen szélsőséges, a többiektől jelentősen különböző irányváltások esetében a most alakuló magyar református egyház közössége megkérdezheti: Miért? Szerintem ez megfontoltabb lépésekre készteti majd a kerületeket. Ez a közösség kontrollt is, védelmet is jelent.

Az egyházi alkotmányunk elé bekerül egy olyan bevezetés, amely azt mondja ki, hogy mi, magyar reformátusok összetartozunk.

Megkezdte munkáját a közös liturgiai bizottság, hogy egységesek legyenek az istentiszteleteink és énekeink. Fontos lenne az egységes lelkészképzés is.

- Vitás teológiai kérdésekben ezentúl közös álláspontot fognak kialakítani?

- Lehetséges, hogy lesznek ilyen alkalmak, de nem ez az, ami a középpontban áll. A református egyháznak a teológiai skálája igencsak széles, lehet, hogy lesz olyan eset, amikor a hat református teológia professzori karát megkérdezzük valamilyen kérdésben. Erre mostantól majd még több lehetőség nyílik. Az összefogásnak köszönhetően szakavatott emberek foglalkozhatnak majd a számunkra legfontosabb dolgokkal. Mi szeretnénk a jövő lelkészeit is jó teológiákon kiképezni, ez viszont csak úgy lehetséges, ha együttműködünk ezekben a dolgokban. Szeretnénk, ha azonosak lennének a kritériumok a lelkészképzésben a Kárpát-medence minden országában. Ezekre minden kérdésben lehetőség nyílik majd.

- Korábban is voltak már az egységet munkáló szervezetei a magyar református egyházaknak: a Magyar Református Egyházak Tanácskozó Zsinata, a Magyar Református Világszövetség, a Generális Konvent. Mivel lesz több a május 22-én a Magyar Református Egyház Alkotmányozó Zsinata által létrehozott új struktúra?

- A Magyar Református Egyházak Tanácskozó Zsinata, én úgy tekintem, hogy a Generális Konvent elődje volt. Hasonló tervekkel, törekvésekkel próbált előre mozdulni a Magyar Református Világszövetség a református világtalálkozók szervezésével. A Generális Konvent azért több, mert továbblépett. Május 22. valójában egy új korszakot indít el a világ magyar reformátusainak az életében.

- Kiket várnak Debrecenbe?

- Azt szeretnénk, hogy minden kárpátaljai gyülekezet képviseltesse magát. Kérjük minden gyülekezetünket, hogy vegyenek részt ezen a történelmi jelentőségű rendezvényen. Mindenki a saját költségén utazik majd, de az ungvári és a beregszászi magyar konzulátusok az együttműködésükről biztosítottak minket, így tudunk segíteni a vízumok gyorsabb megszerzésében.

- Hogyan zajlik majd a rendezvény?

- A debreceni Nagytemplomban ül majd össze az alkotmányozó zsinat, melyen az összes egyházkerület püspökei, esperesei és főgondnokai vesznek részt. Az ott ünnepélyesen elfogadandó alkotmánytervezet szövege már nyilvános (első olvasatban minden egyházkerület vezetése elfogadta és támogatta), az internetről letölthető (www.majus22.org). Időközben a tervezetet a kerületünk zsinata is áttekintette. A rendezvényen lesz egy jelkép, egy szimbolikus fa, amelynek gyökerei a történelmi Magyarország alakját formázzák. Annyi ága lesz, ahány egyházkerület van, és annyi levele, ahány egyházmegye. Egy maroknyi földdel minden jelenlévő hozzájárulhat e jelkép talajának a kialakításához. Azt szeretnénk, ha ez a református egyházat jelképező fa beleágyazódna abba a talajba, amely minden református embert jelképez.

Badó Zsolt