Titkos tárgyalások Timosenko és Juscsenko kibékítésére?

Belpolitika: Tony Blair, Asnar és Kwasniewski is közvetítene

2009. április 24., 10:00 , 432. szám

Nemzetközi közvetítőket vonnának be Viktor Juscsenko ukrán államfő és Julija Timosenko kormányfő kibékítése érdekében.

Sajtóértesülések szerint az Európai Néppárt (EPP) vezetői a párt legutóbbi, márciusi csúcstalálkozóján Brüsszelben felajánlották Timosenkónak és Juscsenkónak, hogy egyezzenek bele egy titkos találkozóba semleges területen, ahol kidolgozhatnák egy kettőjük közötti "megnemtámadási szerződés" feltételeit.

A tárgyalások kezdeményezője Wilfred Martens volt belga kormányfő, az EPP elnöke volt, aki a megbékélés garantálóiként, közvetítőkként Európa három visszavonult, ám tekintélyes politikusát javasolta: Tony Blair volt brit miniszterelnököt, Jose Maria Asnar egykori spanyol kormányfőt és Aleksander Kwasniewski lengyel exállamfőt. A három személy kiválasztása azon az elven alapult, hogy egyikük (Blair) legyen szélsőségesen eurooptimista, a másikuk (Asnar) viszont europesszimista, míg a harmadik személynek (Kwasniewski) jól kell ismernie az ukrajnai realitásokat.

Martens első ízben még 2008 júliusában ajánlotta fel az említett közvetítőket Juscsenkónak a "régióban és Ukrajnában kialakult helyzet megvitatására", a kijevi Bankovaja utcából azonban nem érkezett válasz a levelére. Az elnöki hivatalban meg voltak győződve arról, hogy az európai kezdeményezés mögött Timosenko pártbeli munkatársa, Hrihorij Nemirja miniszterelnök-helyettes áll, aki szoros kapcsolatokat ápol az európai konzervatívokkal. Márpedig a Bankovaja utcában az efféle kezdeményezésekre az a szabvány válasz, hogy "Ukrajna nem a Hegyi-Karabah, hogy az európaiak békítgessék a vezetőit."

Ugyanakkor Timosenko környezetében sokat vártak ettől a találkozótól. Állítólag szerették volna, hogy az európai politikusok kötelezzék Juscsenkót és Timosenkót az egyetértésre.

Martens 2008 szeptemberében megismételte javaslatát. Addigra a Kaukázusban már lejátszódott a katonai konfliktus Grúzia és Oroszország között, s Juscsenko hazaárulással vádolta meg Timosenkót. Az EPP elnöke ezek után még sürgetőbbnek tartotta volna az ukrajnai helyzet tisztázását, ám levelére ez alkalommal sem érkezett válasz.

Végül Ukrajna elnöke csak 2009 márciusában vett részt ismét a néppártiak csúcstalálkozóján. Mint arról lapunk is beszámolt, éppen ebből az alkalomból került sor Brüsszelben Juscsenko, Timosenko és Martens háromoldalú találkozójára, ahol a belga politikus harmadszor is javaslatot tett a béketárgyalások megkezdésére Blair, Asnar és Kwasniewski közvetítésével.

Az ukrán kormányfő támogatta az elképzelést, Juscsenko megkerülte az egyenes választ, kifejtve, hogy nem utasítja el egy ilyen megbékélési találkozó gondolatát.

A maga részéről Timosenko is megerősítette, hogy nem tartja megalázónak a nemzetközi közvetítők bevonását az ukrán vezetők közötti egyetértés megteremtése érdekében.

Egyelőre azonban a "béketárgyalásokra" vonatkozó kezdeményezésnek nem lett folytatása, bár sajtóértesülések szerint Juscsenko és Timosenko is szeretne részt venni az Európai Néppárt kongresszusán, amelyre április 29-30-án kerül sor Varsóban.

pszv