Hogyan teleltessük a gyümölcsfákat?

2009. november 20., 09:00 , 462. szám

Nyakunkon a tél, itt az ideje, hogy a gyümölcsösben is felkészüljünk a fogadására. Az aktuális teendőkről Parászka Györgyöt, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tanárát kérdeztük.

- Nem késő ilyenkor, november közepén növényvédelmi munkálatokat végezni a kertben?

- Valóban közeledik a tél, befejeződött a vegetációs időszak, amikor a lombhullatók elhullatják leveleiket, a fák nyugalmi állapotba kerülnek. Az ilyenkor végbemenő sajátságos folyamatok egyike, hogy az első fagyok hatására az egész nyáron felgyülemlett keményítő cukorrá alakul át a fákban, amely azután megvédi őket a fagytól. A gyümölcsösben, kertben ezek az utolsó napok, amikor - még a hidegek beállta előtt - elvégezhetjük a legfontosabb teendőket, amelyekkel felkészülhetünk a télre, illetve a következő évre.

- Olvasóink kérdezték, metszhetnek-e még ilyenkor?

- Azt tanácsolnám, hogy fagy előtt már ne metsszük a fákat. Ajánlanám viszont az esetlegesen elmaradt őszi növényvédelmi munkálatok közül a lemosó permetezést, amelyet még elvégezhetünk a kemény hidegek beállta előtt. Különösen javallott ez a művelet az őszibarackfáknál. Erre a célra a legalkalmasabb a kárpátaljai kertészek és szőlészek által jól ismert 2-3 százalékos bordói lé, avagy a rézgálic. Vannak, akik felteszik a kérdést, mi értelme a permetezésnek ősszel, lombhullás után, ám tudnunk kell, hogy a lemosó permetezéssel eltávolíthatjuk a kórokozókat a fák ágairól, elpusztíthatjuk a rügypajzsok alatt megbújó gombákat és baktériumokat is, miáltal sokkal egészségesebb gyümölcsöket teremhetnek majd növényeink jövőre. Akinek van rá lehetősége, nem árt lemosni a szőlőt is.

- Ültethetünk-e még fákat?

- A fagyok beálltáig nem késő elültetni az oltványokat, amennyiben korábban már előkészítettük számukra az ültetőgödröket, hiszen tudjuk, hogy a talajnak ülepednie kell, mielőtt belekerül a trágya és a facsemete. Mostanság a talaj nedvességtartalma is kedvező, azaz nem kell túlzottan beöntözni ültetés előtt a földet. Egyedül az őszi- és kajszibarackfák esetében tanácsolnám, hogy várjuk meg az ültetéssel a tavaszt. Ezeknek a növényeknek ugyanis gyengébb a fagytűrő képessége, mint a mifelénk honos gyümölcsfák többségének, facsemetéik tehát nagyobb valószínűséggel megerednek tavasszal, mint most, késő ősszel. Ha a talaj már fagyos, amikor az általunk ültetni tervezett fácskákat sikerül megszerezni, vermeljük el vagy a gyökeres végükön tőzeggel töltött vászonzsákba kötve tároljuk őket. Az oltványok beszerzésénél és kiültetésénél figyeljünk oda arra, hogy ne legyenek gombás betegségekkel fertőzöttek, mert akkor az egész kertünket elfertőzhetjük.

- Hogyan védekezhetünk a telente kertünkbe bemerészkedő vadállatok ellen, amelyek szívesen megrágják a fák törzsét, alsó ágait?

- Való igaz, hogy a nyulak, az őzek és a vaddisznók is rendkívül komoly kárt tehetnek a gyümölcsfákban, ezért feltétlenül védekezzünk ellenük. Immár a kárpátaljai szakboltokban is kapható speciális védőháló, amellyel bepólyálhatjuk a fák törzsét télire. De egyszerűbb, s ugyancsak hatékony módszer, ha a házkörül fellelhető anyagokat használjuk fel erre a célra. Ilyen anyag lehet például a cementes zsákok papírja. Tapasztalataim szerint a nyulak nem szeretik, ha ezzel a papírral burkoljuk be a fák törzsét, mert recseg a foguk alatt a cement. Ne feledjük azonban, hogy ha majd tavasszal lefejtjük a védőréteget, alaposan tisztítsuk meg a fák törzsét, mert bizony a védőréteg alá is befészkelhetik magukat a különböző kártevők.

- Mitévők legyünk az ősszel elültetett facsemetékkel?

- Annyit tehetünk, hogy ilyenkor, ősz végén felkupacoljuk a talajt a kisfák törzsénél, így vastagabb réteg borítja majd a gyökérzetet. Ezzel egyben feltöltjük az ültetés után megülepedett talajt, miáltal nem lesz többé mélyedés, gödör a vékonyka törzs körül, amelyben felgyűlhetne, majd a hideg hatására megfagyhatna a víz. Ez akár végzetes is lehet a még gyengécske növényre nézve. A fa hasonlít az emberre annyiban, hogy a lábától, vagyis a gyökerétől fázik fel, ezért nem árt, ha a felkupacolt földet a törzs körül egy kis szalmával vagy összegereblyézett levelekkel is betakarjuk a facsemetéknél.

- Sokan esküsznek arra, hogy célszerű télire lemeszelni a fák törzsét. Milyen hatása van ennek a műveletnek?

- Megerősíthetem, hogy célszerű ősszel lemeszelni a fák törzsét. Telente gyakorta előfordul, hogy fagypont alatti hőmérséklet esetén a napsütéstől a déli oldalon felmelegszik a fa kérge, miközben az árnyékos részen változatlanul hideg marad. Ilyenkor a törzs, a kéreg, megrepedezhet. A mészréteg viszont visszaveri a napsugarakat, s így megakadályozza a fa túlzott felmelegedését, egyenlő marad a hőmérséklet a déli és az északi oldalon.

- Mi a helyzet a kerti bokrokkal: köszmétével, ribizlivel, málnával?

- A kertjeinkben legelterjedtebb bokorfajták általában nem igényelnek különösebb felkészítést a télre, mivel jellemzően jól tűrik az ilyenkor megszokott időjárási viszonyokat. Mivel azonban mostanság igen komoly gondokat okoz a köszméténél a lisztharmat-fertőzés, érdemes még a tél beállta előtt lepermetezni a bokrainkat valamilyen kéntartalmú növényvédő szerrel.

pszv