Rajzverseny és bábszínház

Técsői Kulturális Napok

2009. december 18., 09:00 , 466. szám

Példaértékű közösségteremtő rendezvénysorozatra került sor Técsőn az utóbbi hetekben a KMKSZ szervezésében, melynek jelentősége különösen nagy a felső-Tisza-vidéki szórványmagyarság identitásának megőrzésében.

– A városi KMKSZ-alapszervezet elnöke, Kékesi Sándor vetette fel a Técsői Kulturális Napok rendezvénysorozatának ötletét – tájékoztat ifj. Sari József, a KMKSZ Felső-Tisza-vidéki Középszintű Szervezetének elnöke. – Az alapszervezet elnöksége pedig úgy döntött, hogy a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház előadásával nyitják meg a kulturális napokat.

– Ezt követte az Erzsébet- és Katalin-napi bál – veszi át a szót Kékesi Sándor –, mely után Szülőföldem, Técső címmel lebonyolítottuk a Hollósy Simon rajzversenyt, melyen három korcsoportban (óvodások, 1-4., illetve 5-9. osztályos tanulók) mérhették össze tudásukat a gyerekek. A rajzokat Veres Ágota festőművésznek, a Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társasága tagjának elnökletével a RIT művészei bírálták el, majd az alkotások a Hollósy Simon Középiskola aulájában kerültek kiállításra. Az első korcsoportban Gyehtyerjova Valéria, a másodikban Burkalo Andrea, a harmadikban pedig Romashova Kamilla végzett az első helyen.

Az eredményhirdetésre december 13-án került sor, előtte azonban az iskola zsúfolásig telt nagytermében – ugyancsak a kulturális napok keretében – fellépett a Bagu Géza pedagógus, Riskó Anikó zenepedagógus és Béres József főiskolai diák által alkotott Cók-mók Bábszínház. A főleg gyermekekből álló és önfeledten szórakozó közönség előtt előadták a Vitéz László című vásári bábjátékot, melyben a címszereplő annak rendje és módja szerint agyoncsapikálta az elátkozott malom gonosz szellemeit és ördögeit, s ugyancsak eljátszották a bábszínház saját darabját, a szintén humoros Kincs, ami nincs című bábjátékot. Megjegyzendő viszont, hogy nemcsak a gyerekek, hanem a jelen lévő felnőttek is remekül szórakoztak a mulatságos történeteken.

– Már harmadízben lépünk fel Técsőn – tájékoztatta lapunk tudósítóját Riskó Anikó, a bábszínház tagja. – És hogy miért pont ezt a két darabot mutattuk be? Nos, azért, mert ezek a gyermekek kedvencei, ún. interaktív előadások, melyek menetébe a közönség is bekapcsolódik. Amúgy tizenkét éve működünk, mely idő alatt jóformán egész Kárpátalját bejártuk, amellett pedig többször is vendégszerepeltünk Magyarországon. Felkeresve a kárpátaljai magyar iskolákat, óvodákat, megismertetjük a gyermekeket a bábjáték, az élőszó varázsával, s fellépünk a különböző rendezvényeken, a gyermek- és Mikulás-napokon is. Amellett feladatul tűztük magunk elé, hogy olyan településekre is elvigyük a magyar szót, ahol ritkán láthatnak magyar nyelvű előadást. Felléptünk már Kőrösmezőn, Rahón, Tiszabogdányban, Bustyaházán, hogy a szórványban élő magyar gyermekek se maradjanak bábszínházi élmények nélkül.

– A rendezvénysorozattal az volt a célunk, hogy ápoljuk az összetartozás-tudatot, a magyarságtudatot, s őrizzük a hagyományainkat – vallja Kékesi Sándor. – Az elkövetkező években is szeretnénk lebonyolítani a rendezvényt.

– A kulturális napok megmozgatták az embereket, akik – tapasztaltam – igénylik is az ilyen rendezvényeket – fejti ki ifj. Sari József. – Az is nagy jelentőséggel ruházta fel a rendezvénysorozatot, hogy ennek keretében a közönség anyanyelvű színi-, illetve bábszínházi előadást láthatott. S az sem utolsó szempont, hogy a bábszínházi előadást együtt nézték végig a gyermekekkel a szülők is, akiknek a hétköznapok során sokszor nincs elég idejük együtt lenni gyerekeikkel. Lehet, hogy az ilyen ünnepi rendezvények hozzák össze a családot...

A rendezvénysorozatot a vasárnapi iskolás gyermekek számára rendezett verses-dalos műsor zárja le advent harmadik vasárnapján.

A Técsői Kulturális Napokat a Szülőföld Alap támogatta.

elem