Szerethető emberek szerethető tárgyai

Hrabár Natália és Jaroszlav Boreczky kiállítása Beregszászban

2009. december 25., 09:00 , 467. szám
Boreczky-faliképek

Hrabár Natália keramikusnak, a Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társasága (RIT) tagjának és férjének, Jaroszlav Boreczky ungvári iparművésznek, az Ukrán Művészeti Társaság tagjának a munkáiból nyílt kiállítás múlt csütörtökön Beregszászban, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán.

A beregszászi főiskola Kossuth téri épületének Gross Arnold termében látható kiállítás megnyitóján dr. Orosz Ildikó, a Rákóczi-főiskola elnöke örömének adott hangot, hogy egy többszörösen is adventi, karácsonyi hangulatot árasztó kiállításon köszöntheti a megjelenteket, hiszen egy olyan művészpáros munkásságából kaphat ízelítőt a közönség, akik nagyon szeretik egymást, s a szakmájukat is. Orosz Ildikó az iparművészet jelentőségéről és szerepéről szólva azt hangsúlyozta, hogy a szép tárgyak nem maradhatnak pusztán kiállítási tárgyak, azokat végre fel kellene fedezniük a szponzoroknak és mecénásoknak, hogy az alkotások elterjedhessenek épületeinkben, otthonainkban, s ezzel betölthessék valódi funkciójukat. Ezzel egyben újabb alkotások létrehozására inspirálhatnák a művészeket mindannyiunk legnagyobb örömére - tette hozzá a szónok.

A kiállítókat és bemutatott munkáikat Benkő György festőművész, főiskolai tanár, a RIT tagja méltatta. Mint rámutatott, a művészek alkotásai nemegyszer egyiptomias benyomást keltenek, ám ez abból fakad, hogy szeretik és magukévá tették ezt az ősi kultúrát, s nem csupán másolják azt. Két rendkívül igényes, gazdag belső világgal megáldott művész munkáit láthatja a közönség, mutatott rá Benkő György, hangsúlyozva, milyen ritka manapság az a belülről fakadó igény és önmagukkal, munkájukkal szembeni szigor, következetesség, amely jellemzi őket. Az a fajta művészet, ami az iparművész házaspár sajátja, ősi forrásokból táplálkozik, s komoly felkészültséget, elmélyültséget követel meg, ugyanakkor nem idegen tőle a spontaneitás és a könnyedség sem, hangzott el.

Csizmár Béla, a Beregszászi Járási Tanács elnöke köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy a kiállítás csupa olyan tárgyból áll, amelyekkel valamennyien szeretnénk körbevenni magunkat. Egyfajta melegséget árasztanak, közelséget adnak, mondta. Otthont teremtenek abból a térből, amelyben élünk, miközben rohanó világunkban egyre kevesebb ember élvezheti az otthon melegét, mutatott rá. Az otthonteremtéshez személyes tárgyakra van szükség, vélte a szónok, s Hrabár Natália és Jaroszlav Boreczky alkotásai éppen ezzel a személyességgel ajándékoznak meg bennünket. Nagyon nagy szükség van gépiesedő, sematikus, hálátlan világunkban arra, hogy legyenek a két kiállító művészhez hasonló emberek, akik tehetségüket és energiájukat áldozzák a célból, hogy minket tárgyakkal, alkotásokkal neveljenek és formáljanak, adott hangot meggyőződésének Csizmár Béla.

Az adventi, karácsonyváró hangulatot fokozták a nagydobronyi népviseletbe öltözött Nagy Nikolett és Bartók Erika óvodapedagógia szakos főiskolai hallgatók előadásában elhangzó népdalok és kántáló énekek.

A mintegy négytucatnyi fafaragványból, sztéléből, kerámiából és használati tárgyból álló anyag az ortodox karácsonyig, azaz január 7-ig tekinthető meg a Gross Arnold teremben.

szcs