Szabad nyelvhasználatot ígér Janukovics ... az oroszoknak

2010. február 5., 09:00 , 473. szám

Az elnökválasztás után Ukrajnában törvényt fogadnak el az orosz nyelv akadálytalan használatáról - közölte múlt csütörtökön az ellenzéki Régiók Pártja elnöke, Viktor Janukovics elnökjelölt sajtóosztályának tájékoztatása szerint.

A győzelmében biztos elnökjelölt a krími Szimferopolban újságírók előtt kijelentette, hogy rögtön a választás után nyelvtörvényt fogadnak el, amely előirányozza az orosz nyelv akadálytalan használatát egész Ukrajna területén az ügyintézésben, az oktatásban, a gyógyításban és az igazságszolgáltatásban. Hangsúlyozta, hogy egy ilyen törvényt alá fog írni.

Az orosz fekete-tengeri flotta krími állomásozásával kapcsolatban (a szevasztopoli támaszpont bérleti szerződése 2017-ben jár le) Janukovics kijelentette: a kérdést a két fél kölcsönösen előnyös együttműködésével oldják meg.

- Nagy figyelmet szentelünk ennek a kérdésnek, és nem az ukrán nemzeti érdekek kárára oldjuk meg, ...oly módon, hogy ne sérüljenek az Oroszországi Föderációval való stratégiai és baráti kapcsolatok - mondta az elnökjelölt. (Kárpátalja/MTI)