Mérlegvonás a KMKF-nél

2010. március 12., 09:00 , 478. szám

Múlt csütörtökön tartotta utolsó ülését a végéhez közeledő magyar parlamenti ciklusban a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának Állandó Bizottsága, amelyen jelen volt Brenzovics László, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnökének helyettese, a KMKSZ alelnöke is. A kialakult szokásoknak megfelelően a testület megvitatta a határon túli magyar közösségek helyzetével összefüggő aktuális kérdéseket és az elkészült szakpolitikai koncepciókat, továbbá áttekintette a KMKF eddigi tevékenységének eredményeit.

"Az Állandó Bizottság dolga az volt, hogy teljesítse azokat a feladatokat, amelyeket a 2008-as és a 2009-es plenáris ülés megfogalmazott számára, s emellett előkészítse az idei plenáris összejövetelt. A korábbi években megalkotott, konszenzussal elfogadott stratégiák (a nemzeti együttműködési, a gazdasági, valamint az infrastrukturális kérdésekkel kapcsolatos, az oktatási és kulturális tárgykört feldolgozó dokumentumok stb.) kiegészültek egy újabbal, úgyhogy jelenleg 12 stratégia van az asztalon, amelyek révén teljes kép alakítható ki a nemzetpolitikai együttműködésben" – hangsúlyozta Szili Katalin, az Állandó Bizottság elnöke.

A mostani ülésen a politikus elmondása szerint a testület áttekintette az eléje terjesztett kulturális stratégiát, amely a nemzeti együttműködésben a legnagyobb kohéziós erőt jelentheti. A gazdasági, társadalmi, szociális, ökológiai kérdéseket nemzetpolitikai szempontból áttekintő, a fenntartható fejlődés lehetőségeit taglaló stratégia is szerepelt az ülés napirendjén.

A KMKF Állandó Bizottsága létrehozott egy "médiatisztást", amelynek feladata egy honlapra, egy médiatérbe gyűjteni a határon túl megjelent híreket, dokumentumokat, hiszen így információs bázis biztosítható minden érdekelt számára.

A testület záró állásfoglalásában megdöbbenését fejezi ki a szlovákiai lojalitási törvény kapcsán, s leszögezi: Szlovákiában 2006 óta a politikai szélsőség egyre nagyobb teret nyer a kormányzásban és a közéletben, s ez nemcsak a magyar nemzet Szlovákiában élő részét fenyegeti, de a szlovákiai demokráciát is, ráadásul veszélyezteti az európai biztonságot.

"A nemzetpolitikának minden olyan törekvése, amely a KMKF stratégiai anyagainak és koncepcióinak gyakorlatba ültetésére irányul, nemzeti konszenzuson nyugszik – szögezi le végezetül az állásfoglalás.

(Kárpátalja/kitekinto.hu)