Sajó Károly Környezetvédelmi Verseny

2010. április 30., 10:00 , 485. szám

A budapesti Természet BÚVÁR Alapítvány, a Magyar Földrajzi Társaság, Győr-Moson-Sopron Megyei Pedagógiai Intézet és a Péterfy Sándor Evangélikus Oktatási Központ által meghirdetett Sajó Károly Környezetvédelmi Versenyt idén először vette fel az eseménynaptárába a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ), amely április 23-án rendezte meg a kárpátaljai középdöntőt Beregszászban, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán.

A verseny háromfordulós: az iskolai forduló után jött a beregszászi középdöntő, melynek győztesei Magyarországon képviselhetik Kárpátalját a Kárpát-medencei döntőben. Mindhárom fordulóban (iskolai, megyei, országos) 7-8.-os tanulókból álló háromfős csapatok versenyezhetnek. Az idei középdöntőben négy kárpátaljai iskola képviseltette magát: a Mezővári II. Rákóczi Ferenc Középiskola, a Csetfalvai Általános Iskola, a Gáti Középiskola, valamint két csapat érkezett a Csapi 2. Számú Középiskolából. A verseny feladatlapjait a meghirdetők állítják össze és juttatják el a lebonyolítókhoz, melynek kitöltése után egy kiselőadást is kell tartania a versenyző csapatoknak közvetlen környezetük ökológiai problémáiról.

A kárpátaljai középdöntő zsűrijét a versenynek helyet adó beregszászi főiskola tanárai: Kohut Erzsébet, Zselicky István, valamint Berki Károly, a KMPSZ irodavezetője és Mihók Gábor 4. évfolyamos biológia-földrajz szakos hallgató alkotta. A versenyt a Mezővári II. Rákóczi Ferenc Középiskola csapata nyerte meg, így idén júniusban ők képviselhetik vidékünket a magyarországi döntőben.

A III. nemzetközi (magyarországi) döntő időpontja: 2010. június 3-4. (csütörtök-péntek) (a környezetvédelmi világnaphoz kapcsolódóan), helyszíne: Péterfy Sándor Evangélikus Oktatási Központ, 9025 Győr, Péterfy Sándor u. 2.

dózsa