Pünkösdi királyok kontra helyi kiskirályok

XIX. Guti Pünkösdi Napok

2010. május 28., 10:00 , 489. szám

Immár 19. alkalommal került sor Guton a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) szervezésében a beregi régió egyik legnépszerűbb hagyományőrző rendezvényére, a Guti Pünkösdi Napokra. Ám miközben az ünnepség állandó helyszínén, a helyi általános iskola udvarán minden korábbinál nagyobb vendégsereg gyűlt össze, az iskola tanárijában a rendezvény ellenzői feljelentést körmöltek.

Idén már az esemény előkészítése sem ment zökkenőmentesen, hiszen a szervezést bonyolító KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezete (KMKSZ BKSZ), élén Sin József elnökkel egészen pünkösd vasárnapjáig nem kapott választ arra a levélre, amelyben a Szövetség kérte, engedélyezzék a rendezvény lebonyolítását a helyi iskola területén. Mint Sin József lapunknak elmondta, ez a halogató eljárás már csak azért is érthetetlen volt, hiszen korábban személyesen tájékoztatta terveikről Igor Szviscsót, a Beregszászi Járási Állami Közigazgatási Hivatal új vezetőjét, akinek nem volt ellenvetése ezzel kapcsolatban. A KMKSZ BKSZ-nél úgy látják, nem is a közigazgatás vezetői, hanem Gut és a járás UMDSZ-es politikusai s a hozzájuk húzó hivatalnokok igyekeztek megakadályozni a sikeres, s ezért általuk már régóta ellenérzéssel szemlélt rendezvényt.

Így történhetett meg, hogy amikor vasárnap a szervezők és a résztvevők a Guti Általános Iskolához vonultak, annak minden bejáratát zárva, lelakatolva találták, ami egyébként sohasem szokott előfordulni. Az ünneplő közönség ezután a kerítés "hiányosságait" kihasználva mégis bevonult az iskolaudvarra, ahol sor kerülhetett a pünkösdi király (Barkaszi Zoltán) és királynő (Barkaszi Laura) megválasztására. A zárt iskolaajtók miatt a szervezők a szabad ég alatt rendeztek kiállítást a Guti Pünkösdi Napok történetét bemutató fotókból. Megrendezték a települési kispályás labdarúgó-utcabajnokságot is, amely Guton a másnapi Darcsi Viktor-emléktorna előrendezvényének számít.

A pünkösdi napokkal egy időben rendezték meg idén 35 éves osztálytalálkozójukat a helyi iskola 1975-ben végzett diákjai is, ám a politikai szembenállás miatt még ők sem nyerhettek bebocsátást egykori alma materükbe. Pedig volt, aki Szlovákiából, Oroszországból, s olyan is, aki egyenesen a Távol-Keletről utazott haza a találkozóra...

Miközben javában zajlottak az ünnepi rendezvények, a faluban megjelent a rendőrség, mivel meg nem erősített hírek szerint valaki feljelentette az iskolaudvarra "behatolókat". Nem tudni, a rend őrei bűncselekményként értelmezték-e, hogy a pályán fiatalok futballoztak, vagy hogy az udvar fáinak árnyékában bográcsgulyás készült, tény azonban, hogy Sin József elmondása szerint őt aznap este otthonában kihallgatták a nyomozók.

Az éjszaka folyamán valamilyen módon lekerült a lakat az iskola kiskapujáról, így legalább az a méltatlan állapot megszűnt, hogy a vendégeknek a sövény résén keresztül kelljen megközelíteni a rendezvények helyszínét.

Vendégből pedig volt bőven: az eseményre a régió több mint 20 településéről érkeztek résztvevők és ünneplők. Ott volt többek között Bacskai József, a Magyar Köztársaság Beregszászi Konzulátusának főkonzulja, Brenzovics László, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnökének helyettese, a KMKSZ alelnöke, Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola és a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke, Darcsi Viktor vállalkozó, az ünnepség egyik szponzora.

A rendezők nevében Sin József köszöntötte a megjelenteket. A KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének elnöke annak hatására, hogy az ünnepségre a világ különböző részeiről hazatértek a falu szülöttei, javasolta, hogy a rendezvényt a jövő évi 20., jubileumi alkalomtól nyilvánítsák az együvé tartozás napjává is.

Bacskai József főkonzul köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy a rendezvénysorozat egy időben zajlik a magyarság egyik legnagyobb kegyhelyén és egyetemes találkozóhelyén, Csíksomlyón tartott búcsúval. "Napokon belül megalakul az anyaország új kormánya, a nemzeti együttműködés új kormánya. Minél erősebb az anyaország, annál könnyebb a határon túl rekedt magyaroknak" – hangoztatta a szónok, rámutatva, hogy Ukrajna és Magyarország külügyminisztereinek minapi találkozóján az országaink és népeink közötti stratégiai együttműködés elmélyítéséről határoztak, s hamarosan miniszterelnökeink is találkoznak.

Brenzovics László köszöntőjében megelégedéssel állapíthatta meg, hogy a Guti Pünkösdi Napokat immár tizenkilenc éve megszakítás nélkül sikerül megrendezni, annak ellenére, hogy "vannak gáncsoskodók", akik folyamatosan igyekeznek megakadályozni ezt. Nagyon fontos hagyományaink ápolása, hangsúlyozta a KMKSZ alelnöke, hiszen őseink ezer éve lakják ezt a földet, ezer éve tartják fenn itt az életet, a magyarságot, a magyar nyelvet, a magyar hagyományokat. Most rajtunk a sor, hogy fenntartsuk a magyarság kultúráját, hagyományait Kárpátalján, itt, a Beregvidéken, jelezte a szónok. Mint rámutatott, a kultúra megmaradásához, továbbadásához rendkívül fontos, hogy legyenek olyan közös rendezvényeink, ahol az emberek meg tudják élni magyarságukat. Ezek egyike az egyre bővülő Guti Pünkösdi Napok, ahol megelevenednek a régió hagyományai, mondta végezetül Brenzovics László.

A szervezők idén is gazdag és változatos programmal várták vendégeiket. A szabadtéri színpadon a házigazdák hagyományőrző együttesén kívül felléptek a nagybégányi, a mezőgecsei, a gáti, a rafajnaújfalui, a mezővári kultúrház táncosai, továbbá énekelt a közönségnek Baraté Edina, Peres Dóra, Sütő Anett, Demeter István.

A sportpályán ezenközben ügyességi vetélkedők zajlottak. Kötélhúzásban a fiataloknál Gut, a felnőttek versenyében Kígyós csapata győzött. Volt ezenkívül kugliverseny, és a hagyományos kődobó versenyt is megrendezték, ahol a helyi Dóka Krisztián hajította a legmesszebbre a hatalmas követ.

A Guti Pünkösdi Napok szerves részeként megrendezésre kerülő Darcsi Viktor-emléktorna az évek során a régió legnépszerűbb kispályás labdarúgókupájává nőtte ki magát. Idén 16 csapat nevezett be a megmérettetésre többek között Balazsérról, Beregdédából, Makkosjánosiból, Borzsováról, Szernyéről, Rafajnaújfaluból és Beregújfaluból, továbbá 2-2 csapat Nagy- és Kisbégányból, Gutról és Kígyósról, s ott volt a beregszászi veterán együttes is. A torna közkedveltségét mutatja, hogy a csapatokat nem a kultúrhivatalnokok utasítása, s nem is az állami támogatás veszi rá a részvételre. Például Dudla Sándor, a borzsovai csapat játékosa a verseny szünetében lapunknak elmondta, maguk szervezték meg az utazást, maguk fizették a benzinköltséget, hogy részt vehessenek a megmérettetésen. A gyerekeknél Kígyós és Gut csapata játszotta a döntőt, s a kígyósiak bizonyult jobbnak 2-0 arányban. A felnőtteknél Beregdéda focistái csaptak össze a kígyósiakkal, s 4-1 arányú győzelmet arattak.

Az ínyenceket a bográcsos- és saslikkóstoló verseny résztvevőinek étkei várták, továbbá meg lehetett ízlelni a Guton elmaradhatatlan gombás ételeket is. Aki megszomjazott, az a büfék kínálatán túl a tájjellegű borokból is kortyolhatott.

A késő délutáni–kora esti órákban került sor pünkösdszépe megválasztására. A rangos címet idén a helyi színekben induló Tóth Adrienn, a Beregszászi 4. Sz. Kossuth Lajos Középiskola diákja nyerte el. Az ünnep táncmulatsággal zárult.

Barkaszi Zoltán pünkösdi király a hagyományokhoz híven kihirdette ezen a napon a maga törvényeit, többek között elrendelve, hogy a településen legyen béke és szeretet. Jó volna, ha ezt törvényt azok is megfogadnák, akiknek egy több száz, sőt több ezer embert megmozgató népszerű rendezvény ellehetetlenítése sem túl nagy ár a politikai egyeduralom kivívásáért.

szcs