Mit fogyaszthat a cukorbeteg?

2010. június 18., 10:00 , 492. szám

Mivel diabéteszes vagyok, nem ehetek cukrot, hanem különböző édesítőszereket, például sucrazitot teszek a kávémba, a teámba, naponta öt-hat tablettát. Tudni szeretném, mit tartalmaznak ezek az édesítőszerek, nem károsak-e a szervezetre, és hogy forró teába is lehet-e tenni belőlük - fordult szerkesztőségünkhöz egy munkácsi olvasónk. Kérdéseire és a kapcsolódó kérdésekre dr. Ortutay Ágota, a Nagyszőlősi Járási Kórház endokrinológusa válaszol.

-A különböző édesítőszerek (szacharin, sucrazit, fruktóz, cuklin, szolodok) az orvos által meghatározott mennyiségben nem károsak a szervezetre, mert glükóz (szőlőcukor) helyett szacharidokat és fruktózt (gyümölcscukrot) tartalmaznak, melyeket a cukorbeteg is magához vehet - fejti ki a szakember. - Szacharinból, sucrazitból napi hat tabletta a megengedett mennyiség, mivel ezek 5 mg hatóanyagot tartalmaznak, s maximum napi 30 mg-ot lehet belőlük elfogyasztani, ami egyenlő hat tablettával. Nagyon jó még a por alakban kapható fruktóz, melyet befőttek, lekvárok befőzésénél is használhatnak a diabéteszesek. Úgy néz ki, mint a kristálycukor, csak éppen nem tartalmaz glükózt.

- Milyen ételektől kell tartózkodniuk a cukorbetegeknek?

- Nem fogyaszthatnak szénhidrátokat, tehát kenyeret, illetve tésztaféléket (például galuskát, makarónit). Krumplit és rizst pedig csak úgy ehetnek, ha előzőleg kimossák belőlük a keményítőt. Háromszor-ötször át kell mosni ezeket az élelmiszereket, míg csak tiszta nem lesz az öblítővíz. Tilos édességeket, süteményeket, csokoládét, ostyát, fagylaltot fogyasztaniuk, mert ezek glükózt tartalmaznak. A tejet sem ajánljuk, igyanak inkább aludttejet, kefirt, s kategorikusan tiltjuk az alkoholfogyasztást, különösen a szőlőből készült, s így glükózt tartalmazó bor, pezsgő, illetve a szénhidrátokban bővelkedő sör megivását. Gyümölcsök közül pedig nem ehetnek körtét, szilvát, banánt és szőlőt, mert ezekben rengeteg glükóz van. Emellett pedig zsírokat sem fogyaszthatnak.

- Milyen élelmiszereket vehetnek magukhoz?

- A fent említettek kivételével minden más gyümölcsöt megehetnek, például az almát, a ribizlit, a köszmétét, a meggyet is, mert glükóz helyett fruktózt tartalmaznak. Fehérjedús élelmiszereket kell magukhoz venniük, húst, halat, fogyasszanak zöldségeket, különböző salátákat, tejtermékeket (maga a tej viszont - mint már mondtam - nem ajánlott). Kávét, teát is ihatnak, csak cukor helyett glükózt nem tartalmazó édesítőszerekkel fogyasszák ezeket az italokat.

A szakorvos mellett egy cukorbeteg polgártársunk feleségét, a beregszászi V. Ilonát is megkértük, ossza meg olvasóinkkal a diabéteszesek étkezésével kapcsolatos tapasztalatait.

- Mi Süssen édesítőszert használunk cukor helyett, amivel befőtteket is készítünk. Zsírt nem használunk, csak étolajat, s azt is minimális mennyiségben, naponta egy evőkanállal. A sült húsokat igyekszünk elkerülni, helyettük főtt húst fogyasztunk, s inkább csak baromfihúst, mert a disznóhús nagyon nehéz a cukorbetegek számára, a sült szalonnát pedig teljesen mellőzzük. A férjem napi öt alkalommal étkezik, egyszerre kevés ennivalót véve magához, hogy ne terhelje meg a hasnyálmirigyét. Ami pedig az italokat illeti, az alkohol mellőzése mellett a szénsavas üdítőitalokat is kerüli, mert a bennük lévő gáz a májat, a hasnyálmirigyet is megterheli. Rostos gyümölcsleveket sem iszik, mert ezek többnyire cukorral készülnek. Persze lehet fogyasztani rostos üdítőitalokat, ha cukor helyett cukorpótló édesítőszereket tartalmaznak, de mi inkább csak házilag készült befőttleveket iszunk. Amellett kávét, teát is fogyaszt a férjem, csak cukor helyett édesítőszert tesz beléjük, s forró teába, kávéba is teszi a Süssent.

- Más édesítőszereket, ultraszlasztint, szacharint, fruktózt is lehet tenni a forró teába - teszi hozzá Tabaka Olga, az 1. Számú Beregszászi Gyógyszertár gyógyszerésze.

Lajos Mihály