A honfoglalás után a nemzeti emléknapról készült képeslap

2010. július 2., 10:00 , 494. szám

Felfigyeltek a magyarországi filatelisták Guthy István nyugalmazott munkácsi rádiómérnök honfoglalási "staféta" képeslapjára, amelyet a magyarok vereckei bevonulásának 1115. évfordulójára indított útnak az ötletgazda és feltaláló. A vállalkozásról a Bélyegvilág filatéliai szemle májusi száma közöl beszámolót.

Mint arról tavasszal lapunk is hírt adott, az A4-es formátumú, egységes egészet alkotó, perforálással három önálló levelezőlapra bontható képeslap Feszty Árpád híres körképe, A magyarok bejövetele három részletét ábrázolja. A levelezőlapok azonban nem csupán a képes oldalaikkal "üzennek", számos, a honfoglalás témájához és az évfordulóhoz kapcsolódó információt tartalmaznak. Ott például, ahová hagyományosan a képeslapküldők üzenetüket szokták írni, Kovács Vilmos híres Verecke című versének egy-egy részlete olvasható. A levelezési staféta március 15-én indult, a képeslapok ekkor keltek útra Alsóvereckéről Munkácsra. Munkácsról az igénylőknek Árpád napján - március 31-én - postázták a képeslapokat.

Guthy István azóta újabb vállalkozásba kezdett. Miután a magyar Országgyűlés június 4-ét, a trianoni békediktátum aláírásának napját a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította, emlékképeslapot tervezett e rendkívül fontos esemény megörökítésére. A levelezőlap-pár képes oldalán a munkácsi vár látható, mely az ungvári Klisza János festménye. Mint a feltaláló lapunknak elmondta, a vár ábrázolása felett található egy perforálással kialakított, 20 könnycsepp alkotta kör, amely 1920-ra, a diktátum aláírásának évére hivatott utalni, a körben fekete pontlyukasztással feltüntetett római szám, az XC pedig a gyászos 90. évfordulót jelzi. A csatorna nyílásából "kihulló" 24 kisebb könnycsepp egy nagy könnycseppet alkot, jelképezve, hogy 90 éve minden napnak minden órájára jut legalább egy könnycsepp.

A levelezőlapok bélyegoldalai további, a békediktátum évfordulójához, a szülőföldhöz és a nemzeti emléknaphoz kapcsolódó információkat tartalmaznak.

A szűkös határidő miatt kis példányszámú képeslap postai forgalomban is volt, feladási dátumuk 2010. június 4., 16 óra 30 perc után.

hk