Szülőföld Alap: döntés a magyar-magyar kapcsolattartási támogatásról

2010. augusztus 6., 10:00 , 499. szám

A Szülőföld Alap Oktatási és Szakképzési Kollégiumának döntése alapján 2010. második félévében Szerbiában a Szekeres László Alapítvány, Ukrajnában a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) látja majd el a magyar-magyar kapcsolattartási támogatási program lebonyolítását.

Az alap honlapján múlt pénteken közzétett tájékoztató szerint a kapcsolattartási támogatási program lebonyolítása céljából a Szekeres László Alapítványnak 25 millió forint, a KMKSZ-nek 110 millió forint áll rendelkezésére. A közlés szerint a támogatások kifizetése hamarosan megkezdődik. Az előző kormány 2008. január 1-től vezette be a szerbiai és az ukrajnai magyar közösség tagjainak új támogatási formaként a magyar-magyar kapcsolattartási támogatást.

Ezt azok a szerb, illetve ukrán állampolgárok igényelhetik, akik a kérelem benyújtásának napján rendelkeznek magyarigazolvánnyal vagy magyar hozzátartozói igazolvánnyal. Azoknak nyújtható a kapcsolattartási támogatás, akik oktatási, kulturális, művészeti, közművelődési, tudományos, hitéleti, média, sport, civiltársadalmi, önkormányzati együttműködési, magyar-magyar együttműködési, illetve kegyeleti okokból utaznak Magyarországra.

Az üzleti tevékenységgel, turizmussal, illetve munkavállalással kapcsolatosan beutazók nem tartoznak ebbe a körbe. (MTI/Kárpátalja)