Beregszászban is megegyezett az UMDSZ és a Régiók Pártja

2010. október 22., 10:00 , 510. szám

A két párt a legmagyarabb városban sem verte nagydobra az "összefogását" a helyhatósági választásokon, a tények azonban önmagukért beszélnek.

A város 18 egyéni választókörzetében összesen 148 képviselőjelölt száll harcba a városi tanácsi képviselői mandátumokért. Ez körzetenként átlagosan 8,22 jelöltet tesz ki, ám a városatya-aspiránsok megoszlása nem ilyen egyenletes, a 14. számú választókörzetben például ennél jóval többen, tizenhárman indulnak, míg a 17. számúban csupán öten.

Komoly eltérés azonban nem csupán az induló jelöltek számában tapasztalható, hanem az egyes körzetek kialakításában is.

Horkay Sámuel, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) Beregszászi Városi Alapszervezetének elnöke, a "KMKSZ" - Ukrajnai Magyar Párt városi tanácsi frakciójának vezetője lapunk érdeklődésére elmondta, hogy miután megjelent a városi tanács végrehajtó bizottságának javaslata a választó- és szavazókörzetek kialakítására vonatkozóan, frakciójuk megpróbálta elérni, hogy lehetőség szerint egyforma, arányos körzetek jöjjenek létre, s amennyiben lehetséges, azonos körzetekbe kerüljenek a magyarok lakta utcák. Végül azonban - információi szerint - a városi választási bizottságban az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) közreműködésével készült körzetfelosztási tervet fogadták el, amely a választók számát tekintve aránytalanul eltérő választókörzeteket eredményezett, ami nem felel meg a törvényi előírásoknak. "Ily módon a Beregszászi járáshoz hasonlóan Beregszász városában is több esetben nyilvánvalóan "képviselők alá szabott" körzetek jöttek létre" - tette hozzá Horkay Sámuel.

A jelöltlistákból kitűnik, hogy Beregszász 18 választókörzetében is egyértelmű a hatalompárt, vagyis a Régiók Pártja (PR) és újdonsült magyar csatlósuk, az UMDSZ összejátszása a városi tanácsi mandátumok megszerzése érdekében. Így például, az 1. számú választókörzetben Gácsi Istvánnak, a járási gáziroda munkatársának, a "KMKSZ" - UMP jelöltjének UMDSZ-es ellenfele lesz, ám nem indul jelöltje ebben a körzetben a Régiók Pártjának. A 2. számú körzetben viszont a KMKSZ pártjának színeiben induló Szajenkó Lívia ápolónőnek a PR kandidátusával kell többek között megbirkóznia, miután ott az UMDSZ senkit sem indított.

Az 5. számú választókörzetben a KMKSZ által indított Kun Béla vállalkozó ellenfele az UMDSZ jelöltje lesz, az a Veres Péter, aki legutóbb még a szocialista párt színeiben jutott be a városi tanácsba, míg a Régiók Pártja a jelek szerint "nem kívánt" jelöltet állítani ebben a körzetben. Ugyancsak figyelemre méltó, hogy az UMDSZ a 11. számú választókörzetben a szlovákiai Híd - Most vegyes magyar-szlovák párt mintájára nem magyar jelöltet indít Ljudmilla Tokar, a Beregszászi Városi Tanács oktatási főosztályának vezetője személyében.

Összességében elmondható, hogy az UMDSZ és a Régiók Pártja 9-9 arányban "testvériesen" megosztoztak a jelölések tekintetében a város 18 választókörzetén, gondosan elkerülve, hogy jelöltjeiket egymás ellen indítva csökkentsék győzelmi esélyeiket. Ezzel az UMDSZ - bár magyar érdekvédelmi szervezetnek titulálja magát - gyakorlatilag lemondott a város feléről, ráadásul a Régiók Pártja színeiben egyetlen magyar jelölt sem indul a városban...

Az október 6-ával lezárult jelölések összegzéséből kitűnik, hogy a polgármesteri tisztségért hatan szállnak harcba Beregszászban, de a Régiók Pártja nem indít jelöltet az UMDSZ jelöltjével szemben. Mint arról előző számunkban beszámoltunk, úgy tűnik, viszonzásul az UMDSZ nem állított polgármester-jelöltet az ugyancsak magyarok által nagy számban lakott Csapon. Az UMDSZ számára vannak tehát feláldozható magyarok.

zzz