Választások után tüntetések

2010. november 26., 09:00 , 515. szám

Kijevben a parlament előtt zajló több tízezres tüntetés ellenére november 18-án a Legfelsőbb Tanács képviselői 269 "igen" szavazattal elfogadták az új adótörvénykönyvet. Tiltakozó akciókra került sor országszerte, többek között Kárpátalján is.

Kijevben a parlament előtt zajló több tízezres tüntetés ellenére november 18-án a Legfelsőbb Tanács képviselői 269 "igen" szavazattal elfogadták az új adótörvénykönyvet.

Ennek értelmében 2011. január 1-jétől csak azok a kisvállalkozók fizethetnek egyszerűsített adót, akik pénztárgépet használnak és éves jövedelmük nem haladja meg a 600 ezer hrivnyát, illetve azok a pénztárgépet nem használók, akiknek éves jövedelme nem haladja meg a 300 ezer hrivnyát. Az internetes kereskedések, a pénzügyi és üzleti tanácsadók, a biztosítási ügynökök, az ingatlanközvetítők számára a következő évtől megszűnik az egyszerűsített adózás lehetősége. 2012. január 1-től bevezetik az évente fizetendő ingatlanadót, melynek mértékét a település (önkormányzat) állapítja meg. A 240 négyzetmétert nem meghaladó területű lakások és az 500 négyzetméternél nem nagyobb területű házak esetében az adó mértéke nem haladhatja meg az adott év január 1-jén érvényes minimálbér összegének 1%-át négyzetméterenként. (Például: a havi minimálbér jelenleg 907 hrivnya, ennek egy százaléka 9,07 hrivnya. Kiszámíthatjuk, hogy egy 150 négyzetméteres lakás tulajdonosának 1233 hrivnya ingatlanadót kellene évente fizetni - A szerk.)

A 240 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakások és az 500 négyzetméternél nagyobb alapterületű lakóházak tulajdonosainak a minimálbér 2,7%-át kell majd fizetniük négyzetméterenként. Újévtől viszont 25-ről 16%-ra csökken a jövedelemadó, illetve 20-ról 17%-ra a hozzáadottérték-adó.

A szavazás napján létrejött azon vállalkozók koordinációs tanácsa, akik tiltakoznak az Azarov-kormány által kidolgozott kódex ellen. A tanács követeli Viktor Janukovics államfőtől, vétózza meg az elfogadott törvényt, ellenkező esetben kezdeményezni fogják egy országos referendum kiírását az államfő és a parlament elleni bizalmatlansági indítványról. A vállalkozók azóta is tüntetnek a Majdanon, mindaddig, amíg Janukovics nem vétózza meg az adókódexet.

Nemcsak Kijevben voltak tiltakozó akciók, országszerte tiltakozások hulláma söpört végig, többek között Kárpátalján is. November 18-án több száz kisvállalkozó tiltakozott az új adótörvénykönyv elfogadása és bevezetése, illetve egyéb megszorítások ellen a Beregszászi Járási Közigazgatási Hivatal előtt. Követeléseiket átadták Ihor Szviscsónak, a hivatal elnökének (Régiók Pártja), aki megbeszélést folytatott a vállalkozók képviselőivel. A tiltakozók Gajdos Istvánnak, Beregszász polgármesterének (UMDSZ) is át kívánták nyújtani követeléseiket, többek között a piaci díj eltörlésére vonatkozólag, azonban a polgármester úr beteget jelentett és nem jött el, hogy találkozhasson a kisvállalkozókkal.

Dobay István, a Kisvállalkozók Beregszászi Járási Szövetségének vezetője lapunk érdeklődésére elmondta: a törvénykönyv-módosítás parlament általi elfogadása jelentős mértékben megnöveli a kisvállalkozók adóterheit, kötelezővé tehetik számukra a pénztárgépek használatát, többek között a piaci árusok számára is, illetve jelentősen növekszik az általuk a nyugdíjalapba fizetendő járulék összege - ezentúl közel 300 hrivnyát kell havonta befizetni. Ezek a terhek ellehetetlenítik a kisvállalkozók életét, ezért ha a mostani tiltakozásnak nem lesz eredménye, újabb tiltakozó akciókat szerveznek érdekeik védelmében - szögezte le Dobay István.

Tiltakoztak a nagyszőlősi járási és városi kisvállalkozók is a megszorítások ellen, akik Rezes Károlynak, a járási közigazgatás vezetőjének (UMDSZ) és Bocskai István polgármesternek (Régiók Pártja) adták át követeléseiket. Létrehoztak továbbá egy független szakszervezetet, mely a kisvállalkozók érdekeit hivatott védeni.

A megyei tanács keddi alakuló ülésének végén a Batykivscsina javaslatot tett arra, hogy a Kárpátaljai Megyei Tanács is csatlakozzon azokhoz, akik az új adókódex megvitatását kérik Janukovics elnöktől. A testület nem szavazta meg az indítvány napirendre vételét.

bj