Kipirosodott szem könnyezéssel és fájdalommal

2011. március 11., 09:00 , 530. szám

Napok óta kipirosodott a szemem, könnyezik és fáj. Milyen betegséget kaptam el, s miként szüntethetnénk meg a panaszokat? - telefonált be szerkesztőségünkbe egy macsolai olvasónk. Kérdéseit dr. Ilkova Annához, a Beregszászi járás szemész főorvosához továbbítottuk.

- Vagy allergiával vagy valamilyen fertőzéssel állunk szemben, s a szakorvos csak a különböző gépi felszerelésekkel elvégzett vizsgálatok, valamint a könny mennyiségének és minőségének az elemzése alapján tudja felállítani a pontos diagnózist - válaszol a szakorvos. - Ha allergiáról van szó, akkor azt bármi okozhatja, valamilyen étel, orvosság stb., vagy ami érintkezik a szemmel, például a por, esetleg valamilyen szag-, illetve illatanyag is. A betegséget különböző allergia elleni orvosságokkal, szemcseppekkel, injekciókkal és tablettákkal kezeljük, melyek megválasztása attól függ, mi okozza az allergiás tüneteket, mennyire erős a beteg szervezete, gyakran betegszik-e meg, s milyen más betegségei vannak. A gyógyulás pedig egy hét leforgása alatt is bekövetkezhet, de hónapokig is elhúzódhat.

- Az allergián kívül milyen fertőzések válthatják még ki a tüneteket?

- A fertőzést nagyon sokféle baktérium, vírus vagy gomba okozhatja, melyek a levegőből, vagy - a véráram útján - más szervekből kerülnek be a szembe. Emellett a könnycsatorna összeköttetésben van a száj-, illetve az orrüreggel, s így az orrból, a mandulákból, a légutakból vagy akár a rossz fogakból is átterjedhetnek a szembe a különböző mikrobák. A fertőzés okától függően antibiotikumokkal (ezek csak a baktériumok ellen hatékonyak), vírusellenes vagy gombaölő gyógyszerekkel, szemcseppekkel, tablettákkal, injekciókkal, krémekkel gyógyítjuk a beteget. S mindig individuálisan, a páciens állapotától, illetve a fertőzés mértékétől függően állapítjuk meg, milyen orvosságot és milyen dózisban írunk fel, például naponta hány alkalommal hány cseppet csepegtessen a szemébe. De akár el is maradhat a csepegtetés, csak tablettákkal, injekciókkal és krémekkel kezeljük a kórt, s az utóbbiak esetében ugyancsak a szakorvos dönti el, hogy a szembe vagy a szem tájékára kenjék a krémeket. A kezelés időtartama pedig attól függ, milyen és mennyire erős fertőzésről van szó, a szem melyik részébe jutottak el a mikrobák vagy a gombák, s milyen állapotban van a beteg szervezete. Így - ahogy már említettem - egy hétig vagy egy hónapnál is hosszabb ideig elhúzódhat a terápia.

- Krónikussá is válhat a betegség?

- Igen. Egy újabb fertőzés következtében vagy valamilyen más, a szervezetet legyengítő betegség szövődményeként kiújulhat a kór. Az utóbbi esetben természetesen kezelni kell az elsődleges betegséget, s fel kell erősítenünk a páciens szervezetét. Emellett akkor is krónikussá válhat a kór, ha nem kezelték ki teljes mértékben a betegséget, a kelleténél hamarabb hagytak fel a terápiával. Ezért kell betartani az orvos utasításait, például ha egy gyógyszert öt napig kell szedni, akkor abban az esetben is ragaszkodni kell a kezelés időtartamához, ha három nap elteltével elmaradnak a tünetek, a betegséget ugyanis csak elfojtottuk, de még nem szűntettük meg. S felhívnám rá a figyelmet: ha a páciens a kelleténél hamarabb abbahagyja a terápiát, akkor a fertőzést kiváltó mikrobák mutálódnak, ennek következtében pedig ellenállókká válnak az addig szedett orvosságokkal szemben, így új, a korábbiaktól erősebb gyógyszerekkel kell újrakezdeni a kezelést.

Lajos Mihály