A cukorbetegség hatása a látószervre

2011. március 25., 09:00 , 532. szám

Évek óta diabéteszes vagyok, s tudomást szereztem róla, miszerint ez a betegség a szemet is károsíthatja. Csakugyan fennáll a veszély? - érdeklődött szerkesztőségünknél egy szürtei olvasónk. Kérdésére dr. Reho Veronika, a Csapi Poliklinika szemésze válaszol.

- Az utóbbi időben világszerte nagy problémát jelent a cukorbetegség, a Föld lakosságának 5 százaléka diabéteszben szenved, s e kór számos szövődménye közül az egyik leggyakoribb a látószerv megbetegedése. Napjainkban a cukorbetegség jelenti a súlyos látáscsökkenés és a látásvesztés egyik fő okát - magyarázza a szakorvos. - A magas vércukorszint káros hatással van a szem vérkeringésére, a szemben található vérerekre, ami vérömlenyek kialakulásához vezethet, súlyos esetekben pedig leválhat a retinahártya, s a beteg megvakul.

Mintegy öt évvel a diabétesz kialakulása után már jelentkezhetnek a látáscsökkenés első tünetei - ha bevérzés történik a szemben, a páciens észlelheti, hogy romlani kezd a látása -, tizenöt évvel a cukorbetegség kifejlődése után pedig a betegek kilencven százalékánál károsodhat a látószerv. Fontosnak tartjuk hát, hogy a diabéteszesek évente jelentkezzenek a szemészeti vizsgálatra, s ha észrevesszük, hogy a kór megtámadta a látószervet, akkor gyógyszeres kezelést alkalmazunk, a betegnek félévente tíz napig kell szednie az általunk felírt orvosságokat, s a terápia élethosszig tart. Amennyiben viszont már vérömlenyek jelentek meg a szemben, csak lézeres kezeléssel lehet segíteni a betegen, melynek során két-három alkalommal lézersugarakat bocsátanak a látószervbe, hogy megsemmisítsék a vérömlenyeket, s míg a gyógyszeres terápiát minden járási kórházban elvégzik, addig a lézeres kezelésre Kárpátalján egyedül a megyei kórházban kerül sor. E terápiával többnyire elérik a vérömleny megsemmisülését, ám sajnos, a súlyos esetek mintegy felében így is nagyfokú látáscsökkenés következik be, sőt a beteg el is veszítheti a szeme világát.

A cukorbetegség szövődményeként szürkehályog is képződhet a szemben, s míg ez a kór általában az idősebbeket támadja meg, addig a diabéteszesek körében akár már fiatal korban is kialakulhat. Súlyos esetekben pedig glaukómát is kaphatnak a betegek.

A diabétesz által kiváltott látószervi megbetegedések megelőzésében fontos szerepe van a cukorbetegség kezelésének, a vércukorszint, a zsír- és a szénhidrát-anyagcsere stabilizációjának, valamint a magas vérnyomás csökkentésének.

Lajos Mihály