"Ződág"-állítás Nagydobronyban

Húsvéti népszokásaink

2011. április 22., 10:00 , 536. szám

Nagydobronyban virágvasárnap színes szalagokkal feldíszített zöldágak kerülnek a lányos porták kerítésére. A feldíszített ágak a kerítésen maradnak egészen nagypéntekig, hogy a nagyközségben a locsolkodásra készülő fiúk láthassák, hogy hová is kell betérni majd húsvétkor a hímestojásokért.

A "ződág"-állítás hagyományáról megkérdeztük Varga Sándort, a Nagydobronyi Középiskola történelemtanárát, helyi néprajzkutatót, valamint Hidi Anitát, a Nagydobronyi Hímes Néptáncegyüttes vezetőjét.

Varga Sándor elmondta: "Az idén a "ződág" valóban zöldág, hisz kizöldült már a fűzfa, amelynek az ágait használják erre a célra. Nagydobronyban régi időkre visszanyúló hagyomány, hogy a lányos szülők és nagyszülők a virágvasárnap előtti szombaton este úgynevezett "ződágat" tesznek ki a kapujukra. Erősen tartja magát ez a szokás - hál' Istennek, bár Nagydobronyban senki nem tudná megmondani, hogy mióta teszik ki a "ződágat", de sok-sok generációra visszanyúló hagyománya van. Eredetileg virágvasárnaptól nagypéntekig kellene kint lennie a kapun, de ma már akadnak, akik hamarabb leveszik, pedig ez a hagyománnyal összeegyeztethetetlen. Anyósom, Katona Mária szerint a XX. század első felében még végigvonultak feldíszített zöldágakkal a kezükben falunkon a lányok, közben énekeltek. Mára ennyi maradt az akkori szokásból."

Hidi Anitától pedig megtudtuk: "A zöldágat hazavinni a nagyapa vagy az apuka kötelessége, az anyuka és a nagymama pedig feldíszíti színes szalagokkal. Ez jelzi a hímesszedő locsolóknak, hogy hol vannak a lányos házak. Régebben 14 éves korig rakták ki a szülők, de mivel most már a 14 évesek is "nagylányok", újabban inkább csak kb. 10 éves korig tartják a szokást, igaz, hogy már akkor is kiteszik a zöldágat, ha csecsemőkorú kislány van a családban. Ez a szokás tudtommal csak itt, Nagydobronyban él, és már nagyon régen. Ugyanakkor sok közeli falutól eltérően nálunk nem állítanak májusfát, helyette május első vasárnapján a fiúk éjszaka virágot visznek a szerelmüknek, és azt leteszik az udvarán. Például tulipánokkal kidíszítik a lány udvarát, kiírják a nevét, hogy tudja a lány, ki járt ott. De a kerítéshez állított májusfa nálunk nem hagyomány."

dózsa