A kárpátaljai magyarokat üldözi az ukrán titkosszolgálat

KGB-s módszerekkel dolgozik az SZBU

2011. május 6., 10:00 , 538. szám

Ukrajna elnökének írt nyílt levélben tiltakozott a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) amiatt, hogy az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) kihallgatta azokat a magyarokat, akik az egyszerűsített honosítási eljárás keretében felvehették a magyar állampolgárságot.

A Viktor Janukovics államfőnek címzett levélben Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke arról számol be, hogy a múlt héten az SZBU munkatársai magyar nemzetiségű személyeket hívattak be telefonon vagy vittek el otthonukból az SZBU Kárpátaljai Megyei Főosztályára, ahol kihallgatták őket, azt követelve tőlük, ismerjék be, hogy felvették a Magyar Köztársaság állampolgárságát. Ezenkívül "represszióval" fenyegették őket és rokonaikat, tette hozzá a KMKSZ-vezető. Mindez a vád hivatalos ismertetése nélkül történt, s az érintetteknek nem volt módjuk igénybe venni ügyvéd segítségét - áll a levélben.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat munkatársainak ez az eljárása, mely az egykori NKVD gyakorlatát idézi a sztálini időkből, a magyar nemzetiségű polgárok megfélemlítésére irányul, és az egész kárpátaljai magyar közösség megalázását jelenti - fogalmazott Kovács Miklós. Hozzátette: az ilyen cselekedetek Ukrajnának mint jogállamnak a nemzetközi tekintélyét is rombolják.

A KMKSZ elnöke végül arra kéri az államfőt, hogy Ukrajna Alkotmányának legfőbb védelmezőjeként tegye meg a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy véget vessenek az ilyen törvénytelen cselekedeteknek, valamint hogy felelősségre vonják a kezdeményezőket és a végrehajtókat.

Mint arról lapunk előző számában beszámoltunk, két hete ismeretlenek rejtett kamerás felvételt helyeztek el a Youtube internetes videomegosztó portálon azokról a kárpátaljai magyarokról, akik állítólag állampolgársági esküt tettek. A körülbelül félperces felvételen, amely az ungvári magyar főkonzulátus előtt készült, jól kivehető mintegy tucatnyi, az épület főbejáratán kilépő ember arca, arra azonban semmi sem utal a képsoron, hogy a szóban forgó személyek milyen célból tartózkodtak ott. Azt sem tudni, ki készíthette a felvételt, s milyen célból. A kitekinto.hu hiteles forrásokra hivatkozva azonban azt írta az eset kapcsán, hogy az egykori KGB utódszervezeteként működő Ukrán Nemzetbiztonsági Szolgálat a kezdetektől fogva adatokat gyűjt mindazon ukrán állampolgárokról, akik az egyszerűsített honosítási eljárás keretében magyar állampolgárságért folyamodnak.

Megkerestük a KMKSZ-levél kapcsán az SZBU Kárpátaljai Megyei Főosztályát is. A főosztály sajtóközpontjában érdeklődésünkre azt a választ kaptuk, hogy nyilatkozatokat nem kommentálnak, csupán teljesítik a törvény szabta feladataikat.

A Budapesten alapított Emberi Méltóság Tanácsa kedden Ungváron nyilatkozatot tett közzé, amelyben elítéli az SZBU azon kárpátaljai magyarok ellen indított megfélemlítési akcióját, akikről azt feltételezi, hogy az egyszerűsített honosítás keretében magyar állampolgárságért folyamodtak - jelentette az MTI. Közleményében a testület megdöbbenésének adott hangot az ukrán titkosszolgálat magyarokat zaklató inkorrekt módszere kapcsán. A nyilatkozat szerint az SZBU eljárása sérti a kárpátaljai magyarság méltóságát, veszélyezteti annak jövőjét. Az Emberi Méltóság Tanácsa felszólítja az ukrán állam vezetését, hogy tegyen meg mindent a magyar nemzetiségű ukrán állampolgárok jogainak biztosítása érdekében.

Magyarország - a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetséghez hasonlóan - érdeklődéssel várja az ukrán állam magyarázatát, hogy az ukrán biztonsági szolgálat miért zaklatott Kárpátalján élő magyar nemzetiségű polgárokat - mondta Semjén Zsolt szerdán a Magyar Parlamentben. A nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes az MTI beszámolója szerint hangsúlyozta: Magyarország kiáll azon kárpátaljai magyar nemzettársai és az ő emberi jogaik mellett, akiket zaklatás ért. Megerősítette: a magyar állam továbbra sem ad ki az állampolgársággal kapcsolatban semmilyen információt más országoknak.

Semjén Zsolt felidézte, hogy az elmúlt napokban a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetségtől és Ukrajnában élő magyar nemzetiségű polgároktól jelzések érkeztek, hogy az SZBU zaklatta őket a honosítással kapcsolatban, illetve azt firtatta, milyen kapcsolatuk van Magyarországgal, jártak-e a magyar konzulátuson.

A budapesti közszolgálati televízió honlapjának beszámolója szerint Martonyi János magyar külügyminiszter kedden a televízió Este című műsorában azt mondta, tudnak az esetről, meg fogják vizsgálni, és szükség esetén felveszik a kapcsolatot az ukrán hatóságokkal. Hozzátette: mindenekelőtt egy alapos tényfeltárásra van szükség, ami folyamatban van.

zzz