A kettős állampolgárság engedélyezését javasolja egy honatya

2011. május 27., 10:00 , 541. szám

A kettős állampolgárság felvételének hivatalos engedélyezését javasolja az ukrán állampolgárok számára Gennagyij Moszkal, az ukrán parlament képviselője, aki szerint a kettős állampolgárság már létező valóság Ukrajnában.

Az ellenzéki Mi Ukrajnánk-Népi Önvédelem (NU-NSZ) párt színeiben politizáló és a szervezett bűnözés és korrupció elleni parlamenti bizottság elnökhelyettesi posztját betöltő Moszkal múlt csütörtöki nyilatkozatában közölte: a hatóságoknak hivatalos szinten el kell ismerniük, hogy Ukrajnában a gyakorlatban már régen létezik a kettős állampolgárság. "Az Európai Unióba, az Egyesült Államokba, Kanadába, Izraelbe és a világ más részeibe különböző okokból áttelepült honfitársaink milliói régen felvették ezen országok állampolgárságát, miközben nem mondtak le az ukránról" - tette hozzá a honatya, aki korábban Kárpátalja megye kormányzói és Ukrajna helyettes belügyminiszteri tisztségét is betöltötte.

A számos ukrán hírportál által átvett nyilatkozat szerint Moszkal badarságnak nevezte a kettős állampolgárság tiltásának fenntartása mellett gyakran hangoztatott érvet, amely szerint a kettős állampolgárság azzal fenyeget, hogy más államok erőt alkalmazhatnak Ukrajna területén állampolgáraik védelme ürügyén. Mint kifejtette, az ukrán külügyminisztérium adatai szerint 2007 és 2011 között az ukrán nagykövetség Moldáviában 6907 személynek adott ukrán állampolgárságot. Ettől azonban senkinek a fejében nem fordult meg, hogy Ukrajna katonai akciót indíthat Moldávia ellen állampolgárai védelmében - mutatott rá a politikus, hangsúlyozva, hogy a kettős állampolgárság európai és világszerte elfogadott gyakorlat. (MTI/Kárpátalja)