Növényápolási munkák hideghajtatásban

2011. június 24., 10:00 , 545. szám

A hideghajtatásban termesztett kultúrák gondozásával kapcsolatos legfontosabb teendőkről kérdeztük Őr Hidi László nagydobronyi gazdálkodót, a Terra Dei Alapítvány szaktanácsadóját.

- Érik-e már a paradicsom?

- Érik a féldetermináltnak nevezett fajtasor, azaz a legfontosabb teendő ilyenkor a termés folyamatos szedése. Mint arról korábban már volt szó a Kárpátalja hasábjain, a nagy meleg akadályozhatja a paradicsom optimális érését. Az utóbbi napok-hetek júliust idéző melege miatt sajnos ismét sok termelő fordult hozzám arra vonatkozó kérdésekkel, mit tegyenek paradicsomukkal, amely nem akar szépen megpirulni, éretten is sárga karimás marad a szár körüli részen. A hasonló problémákkal küzdőknek megint csak azt tanácsolhatom, hogy szedjék le a termést féléretten, s a bogyók hűvös helyiségben néhány nap alatt gyönyörűen bepirulnak.

A másik, ebben az időszakban sokat tárgyalt kérdés az, "levelezzenek"-e a paradicsomtermesztők vagy sem, azaz ritkítaniuk kell-e a növényállományuk levélzetét. Azok számára, akik esetleg nem tudják, miről van szó, mondjuk el, hogy nyáron legalább 20 levélnek kell lennie egy paradicsomtövön, ami annyit jelent, hogy a féldeterminált fajták lombozatához gyakorlatilag nem szabad hozzányúlni. Egyrészt, a növény a levelein keresztül asszimilál, azaz így alakítja át a napenergiát a paradicsom számára szükséges anyagokká. Másrészt, a paradicsom a levélzetén keresztül hűti magát a párologtatás révén. Amennyiben tehát mesterségesen a kívánt mérték alá csökkentjük a párologtató felületet, akkor a paradicsom nem tud megfelelően párologtatni, s a gyökérzet irányából ható víznyomás következtében kicsattannak a bogyóink. Összefoglalva: a féldeterminált fajták levélzetét nem kell ritkítani, kivéve a sérült vagy megbetegedett levelek eltávolítását. A paradicsomnál ugyanis fontos, hogy minden elhalt növényi részt azonnal távolítsunk el, különben megpenészedik, márpedig a szürke, valamint a fehér penész a paradicsom legveszélyesebb kórokozói. Ebben a vonatkozásban azonnal eltávolítandó növényi résznek számít még a fürtkocsány is, amely a növényen maradhat, ha anélkül szedjük a paradicsomot.

A folytonnövő fajtáknál átlagosan 20-21 levelet kell meghagyni, az éppen érő paradicsomfürt fölött szabad csak "levelezni", az eddig elmondottakból következően ott is csak mértékkel.

Különben a "levelezés" fontos technológiai művelet, hiszen általa szellősebbé, levegősebbé, könnyebben átláthatóvá tesszük az állományt. Az alsó fürt feletti "levelezés" elősegíti, hogy a bogyók jobban bepiruljanak, szebb színűek legyenek.

- Mi a helyzet az uborkával?

- A gazdáknak ilyenkor általában az a dilemmája, hogy cseréljék-e le, ültessék-e át a növényállományukat nyár közepén vagy sem. A fűtött fóliasátrakban termesztők már túl vannak ezen a döntésen, s nagyrészük megszabadult a tavaszi növényeitől. Magam is azt gondolom, hogy az a termesztő jár el helyesen, aki kihagyja a nyárközépi termesztést - különösen, ha fűtött létesítményben dolgozik -, s majd az őszi hajtatási szezont célozza meg. Mivel fűteni tud, a kisebb fagyok nem ártanak neki, azaz meg lehet célozni az uborkaeladás őszvégi-tél eleji drágább szegmensét, ami nagyobb jövedelmezőséget biztosít a termesztőnek. A hideghajtatásban ettől némileg eltérő a helyzet. Az április 15. táján kiültetett növényállomány körülbelül e hónap végére nagyjából leterem. Ekkorra tehát átvezettük a növényeket a felső támasztó dróton, s ha nem akartuk megújítani a főszárat, akkor a hónap végére le fog nőni a földig. Ilyenkor vagy meg kell újítani a főszárat, vagy le kell váltani a növényt.

Aki a főszár megújítása mellett dönt, az körülbelül egy hétig-tíz napig adjon a növényeinek 50 dkg kalciumnitrátot és 50 dkg ammónium-nitrátot 1000 liter öntözővízhez, s a száron megjelennek az új kacsok, amelyek megint uborkát teremnek majd. Ezeket a kacsokat nem szabad eltávolítani, hanem két levél után vissza kell csípni őket.

Nem létezik biztos megoldás a hideghajtatásban termesztőknek arra a dilemmájára, hogy átültessék-e most a növényállományukat vagy sem, friss állománnyal menjenek-e neki az őszi hajtatásnak vagy sem. Ha ugyanis tartani tudja magát az uborka viszonylag magas értékesítési ára a nyáron, akkor nem érdemes felszámolni a jelenlegi ültetvényt, hanem folytatni kell a termesztést, viszont ha az ár padlót fog, ahogyan az utóbbi években általában tette, akkor érdemes felszámolni az elöregedett növényeket, s egy friss, erőteljes növényállománnyal nekivágni az őszi-téli hajtatásnak, amely szebb terméssel kecsegtet. Köztudott, hogy ha nyár közepén összeomlik az uborka kereskedelmi ára, a termelők szempontjából nem éri meg tovább gondozni a növényállományt, viszont ha most nem tápoldatozunk, nem végezzük el a növényvédelmi munkálatokat, akkor ősszel sem számíthatunk termésre ettől a növényállománytól. Aki tehát úgy dönt, hogy nem számolja fel most a tavaszi ültetésű növényeit, annak vállalnia kell a további gondozásukat és az ezzel járó költségeket is.

- Megkezdődött már a paprika betakarítása?

- Igen. A piac viszonylag nagy mennyiségben igényli a paprikát, a nagybani ára jelenleg 15 hrivnya körül mozog. A nagy termés érdekében azonban ennél a kultúránál is maradéktalanul el kell végezni a szükséges munkálatokat. Ha tehát például metszett állományról van szó, akkor folyamatosan el kell végezni a paprika metszését, a megtartó zsinór alá kell igazítani a szárat. Paprikánál rendszerint szintén főszáras termesztést alkalmazunk a metszett állományban, azaz az arasznyinál hosszabb kacsokat folyamatosan kurtítani szükséges vagy vissza kell csípni oly módon, hogy ne hagyjunk többet belőlük két ízköznél. Nyilván fajtafüggő az adottság, de ahhoz, hogy "el ne szaladjon" az erőteljesebb növekedésű állományunk, általában folyamatos káli-túlsúlyos műtrágyázásra van szükség.

Az elmúlt napokban megfigyelhettük, hogy igen erőteljes volt az éjszakai lehűlés, és szeles az időjárás. A paprikánál ennek következtében a fóliasátor két végén, ahol huzat alakult ki, a növények bizony kemény stressznek voltak kitéve, minek következtében számos vírusfertőzött tövet fedezhettünk fel közöttük. Ezeket ajánlatos mielőbb eltávolítani. Ugyancsak fontos, hogy folyamatosan figyeljünk a tripsz és a levéltetű fertőzésére, s akadályozzuk meg a felszaporodásukat.

- Sokan az újkrumpli helyére most paprikát ültettek szabadföldön. Nekik mire kell odafigyelniük?

- Nekik szintén gondoskodniuk kell a levéltetvek folyamatos irtásáról. Ezenkívül van egy baktériumos, úgynevezett xantomonászos megbetegedése a paprikának, amelyet réztartalmú készítményekkel lehet megelőzni, gyógyítására pedig a Kasumin alkalmas. Jellegzetes tünete a betegségnek, hogy a növény elhullatja leveleit, felkopaszodik. Az ilyen, xantomonásszal fertőzött, felkopaszodott tövektől számottevő termés nem várható, úgyhogy évről évre jelentős kiesést okoz a termelőknek e betegség. Figyeljünk oda a megjelenésére! A permetezés mellett a másik megelőzési mód, ha az esőztető öntözésről áttérünk az árasztásos vagy csepegtetős öntözési módra, ugyanis a xantomonász leginkább a talajból fertőz, oly módon, hogy a vízcseppek felverik a fertőzést a paprikabokorra. Megjegyzendő, hogy ez a betegség a vetőmaggal is terjed, ezért részben a csávázásával is megelőzhető.

pszv