Távozik a Bethlen Gábor Alapkezelő vezetősége

2011. augusztus 12., 10:00 , 552. szám

Távozik a Bethlen Gábor Alapkezelő éléről Ulicsák Szilárd és az igazgatóság több tagja. Az eset kapcsán a magyarországi sajtó a határon túli magyarság támogatása terén tapasztalható problémákat is felemlegeti.

„A hír igaz, valóban változás fog bekövetkezni a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. vezetőségében” – olvasható a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nemzetpolitikai államtitkárságának az MTI kérdésére küldött válaszában. Mint közölték, a jelenlegi igazgatóság szeptember közepéig látja el feladatát, az ügyintézés folyamatos.

Ulicsák Szilárd április közepén került az alap forrásait koordináló alapkezelő zrt. élére, előtte miniszteri biztosként felügyelte a határon túli magyarok támogatáspolitikáját. A Bethlen Gábor Alap a Szülőföld Alap általános jogutódjaként egységesíti a határon túli magyarságnak szánt támogatási rendszert, az erről szóló törvényjavaslatot 2010. december 23-án fogadta el a parlament. Az alaphoz kapcsolódó Bethlen Gábor Alapkezelő Nonprofit Zrt.-t a Fővárosi Bíróságon április 18-án jegyezték be. Az alapkezelő a határon túli magyarok számára a közigazgatási tárca költségvetésében elkülönített mintegy 13 milliárd forint szétosztásáért felelős.

A HVG hivatalosan meg nem erősített információja szerint az alap vezetőjének és az igazgatóság több tagjának azért kell távoznia posztjáról, mert féléves csúszással, leghamarabb októberben juthatnak hozzá a magyar állam folyósította oktatási-nevelési támogatáshoz a határon túli magyar szülők. Más források érdeklődésünkre emlékeztettek, hogy az előző, szocialista kormányzatnak a maga idején majd egy évre volt szüksége ahhoz, hogy ismét működtetni kezdje az elődjétől, az első Orbán-kormánytól átvett támogatási szisztémát, egy évnyi oktatási-nevelési támogatás folyósítása így el is maradt.

A HVG szerint további nehézségeket okozhat majd, hogy a jelenlegi kormány szakított a korábbi utalási gyakorlattal is: ősztől az OTP Bankon keresztül utalja a pénzt. A pénzintézetnek azonban egyelőre kevés településen van fiókja vagy automatája, így a szülők csak hosszú utazás után tudják felvenni az összeget.

(Kárpátalja/hvg.hu/MTI)