Egyelőre nem fenyegetnek újabb aranybányák

2011. december 16., 09:00 , 570. szám

Napirendjére sem tűzte a kárpátaljai aranylelőhelyek feltárásának és kitermelésének engedélyezését a Kárpátaljai Megyei Tanács, amely kedden tartotta soros ülését Ungváron.

Brenzovics László, a KMKSZ alelnöke, a megyei tanács költségvetési bizottságának elnöke lapunknak az ülés után elmondta, e kérdésben egyelőre még a tanács állandó bizottságainak mindegyike sem alakította még ki álláspontját, ezért döntött úgy a testület végül, hogy nem tárgyalja azt. Ezzel a politikus szerint ideiglenesen elhárult annak a veszélye, hogy már a közeljövőben folytatódjék az aranykitermelés a nagymuzsalyi aranybányában. Mint emlékezetes, a KMKSZ idén több ízben is tiltakozott már a kárpátaljai bányászattal kapcsolatos, ismét feléledni látszó elképzelések ellen.

A tanácsülés napirendjén összesen 27 kérdés szerepelt. A honatyák módosították a megye idei költségvetését, egyebek mellett összesen mintegy 1,7 milló hrivnyával növelték a turizmus támogatására kidolgozott ötéves program idei finanszírozását, elsősorban a jövőre esedékes lengyel–ukrán közös rendezésű labdarúgó-Európa-bajnokságra való tekintettel, jelentős támogatásban részesül továbbá a képviselők által elfogadott, ugyancsak öt évre szóló, a testnevelés és sport fejlesztését célzó program, továbbá a tbc és az egyéb járványok elleni küzdelemre is több jut majd.

„Üde színfoltja” volt az izgalmaktól mentes ülésnek Ivan Baloga megyei tanácsi elnök kirohanása a megyei közigazgatási hivatal információs és társadalmi kapcsolatokért felelős főosztálya ellen, amely szavai szerint nem hajtotta végre az önkormányzat határozatát, amennyiben nem jelent meg Jurij Csori ruszin szótára. A tanács az év elején mintegy 100 ezer hrivnyát utalt ki a kiadvány megjelentetésére.

szcs