A hitel fejében gázárat emeltetne az IMF

2012. március 9., 09:00 , 582. szám

A lakossági gázár további emelése az egyik feltétele annak, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) folyósítsa Ukrajnának a készenléti hitel következő részletét – derül ki egy a sajtó által nemrég közzétett, nem a nyilvánosságnak szánt kormányzati dokumentumból.

Új vezető áll mostantól a Nemzetközi Valutaalap ukrajnai küldöttségének élén a brit Cris Jarvis személyében– jelentette be hétfőn Max Alier, az IMF állandó ukrajnai képviselője. Jarvis korábban a Valutaalap fehéroroszországi küldöttségének vezetőjeként dolgozott. A személycserének azért tulajdonítanak különös jelentőséget a szakértők, mivel mindenki arra vár, sikerül-e kimozdítani a holtpontról az IMF és Ukrajna között még januárban megfeneklett tárgyalásokat az ország hitelezésének felújításáról.

Alier az akkor még első miniszterelnök-helyettes Andrij Kljujevhez írt január 31-i levelében arra figyelmeztetett, hogy a gazdaságpolitikában foganatosítandó ambiciózus lépések nélkül Ukrajna gazdaságának helyreállítása és finanszírozásának stabilitása veszélybe kerülhet. A „kíméletlen pénzügyi és gazdasági stressz” elkerülése végett azt tanácsolják Kijevnek az IMF-nél, hogy foganatosítson pótlólagos intézkedéseket a költségvetés konszolidációja érdekében, így például emelje 17-ről 20 százalékra a személyi jövedelemadó mértékét a tíz minimálbérnél (azaz 9410 hrivnyánál) többet kereső polgárok esetében. Az IMF szerint ugyancsak megszüntetendők a forgalmi adó behajtásában tapasztalható „adógödrök”, továbbá az offshore zónák tekintetében alkalmazott speciális adózási rendszerek. A Valutaalapnál a forgalmi adó visszatérítésének automatikus rendszerére való átállás ütemével is elégedetlenek Ukrajnában.

Ezenkívül a gazdaságfejlesztési és kereskedelmi minisztériumnak egy minap az újságírók kezére került dokumentumából kitűnik, hogy az IMF többek között azt szeretné az Ukrajna rendelkezésére bocsátott készenléti hitel következő részletének folyósítása fejében, ha Kijev 30 százalékkal növelné a földgáz lakossági fogyasztói árát, hosszabb távon pedig elérné, hogy önköltségi áron szállítsák a lakossági fogyasztóknak az energiahordozót – közölte a korrespondent.net a UNIAN hírügynökségre hivatkozva. Ezenkívül a valutaalap azt is szeretné, ha a távhőszolgáltatók számára 58 százalékkal nőne a földgáz ára, amelyek ezt az árnövekedést teljes egészében továbbhárítanák a lakosságra. A dokumentum szerint az IMF-nél megjegyzik, hogy a háztartások és a távhőszolgáltatók még ekkora emelések után is csupán az import gáz árának kevesebb mint 25 százalékát fogják törleszteni, ezért további fokozatos emeléseket tartanak fontosnak, s ahhoz is ragaszkodnak, hogy a kormány előre tegye közzé a gázár emelkedésének menetrendjét.

Az ukrán gazdaságfejlesztési és kereskedelmi minisztérium kommentárja szerint a kormány kategorikusan ellenzi ezt az elképzelést. Korábban Mikola Azarov kormányfő úgy nyilatkozott, hogy az ország boldogulhat a nemzetközi Valutaalap kölcsöne nélkül, Kijev ennek ellenére folytatja az együttműködést az IMF-fel.

Minap közölték, hogy az Ukrán Nemzeti Bank visszafizette az első 600 millió dolláros részletet abból az IMF-től kapott kölcsönből, amelyet még 2008-ban, a pénzügyi válság idején kapott az ország. Szakértők egybehangzó véleménye szerint azonban Ukrajna további külföldi hitelek nélkül képtelen hosszú távon biztosítani gazdasága finanszírozását, s az IMF-en kívül aligha számíthat bárkitől is ekkora kölcsönre.

szcs