Mikolajivi rémtörténet politikai felhangokkal

2012. március 23., 09:00 , 584. szám

Élve égettek meg egy lányt Mikolajivban, miután megerőszakolták. Az ügybe azonban beleszólt a politika, s azóta egyre kevesebbet beszélnek az áldozatról.

A hír önmagában is megdöbbentő. Március 10-én Mikolajivban két férfi felcsalt harmadik társuk lakására egy 19 éves lányt, akit sorra megerőszakoltak. Attól való félelmükben, hogy tettükre fény derül, egyikük fojtogatni kezdte a lányt, majd amikor azt hitték, hogy már nem él, egy építési területre vitték és meggyújtották áldozatukat. A lány, akinek szinte egész teste megégett, a csodával határos módon életben maradt. Járókelők figyeltek fel segélykérő hangjára, s riasztották a rendőrséget és a mentőket, akik azután kórházba szállították. Az áldozat, Okszana Makar állapota azóta valamelyest javult, de változatlanul rendkívül súlyos, mindkét lábfejét és egyik kezét amputálni kellett. A városban szinte azonnal gyűjtés indult gyógykezelésére.

A rendőrség rövidesen őrizetbe vette a három gyanúsítottat, kettejüket azonban lakhelyelhagyási kötelezettség terhe mellett mindjárt szabadon is engedték. Az esetről elsőként beszámoló Novosztyi N portál információi szerint a huszonéves gyanúsítottak szülei egykor befolyásos állami hivatalnokok voltak. (Ezek az információk később részben be is igazolódtak.)

A Mikolajiv megyei ügyészség illetékese a két férfi szabadon bocsátása kapcsán azt nyilatkozta, hogy azok tanúként szerepelnek az ügyben, nincs bizonyíték, amely alapján vádat lehetne emelni ellenük. Az eset azonban óriási felháborodást váltott ki a városban. A lakosság az utcára vonult tiltakozása jeléül, s kilátásba helyezték az önbíráskodást, amennyiben az illetékesek nem sújtanak le a tettesekre a törvény minden szigorával.

A hatóságok ennek hatására március 13-án ismételten őrizetbe vették a két férfit, s eljárást indítottak ellenük gyilkossági kísérlet vádjával. Másnap az interneten megjelent a gyanúsítottak egyikének rendőrségi kihallgatásáról készült videofelvétel, amelyen a férfi a bűncselekményről vall. Az ügyben azóta annak hatalmas társadalmi visszhangja miatt a Legfőbb Ügyészség megbízásából a Belügyminisztérium nyomozati főosztálya vizsgálódik. A zn.ua által megszólaltatott pszichiátriai szakértők szerint a három vádlott elmeállapotát tekintve teljesen beszámítható, bár nincs kizárva, hogy később megkísérelhetik beszámíthatatlanná nyilvánítani az erőszaktevőket.

Március 15-én egyszerre két tiltakozó nagygyűlést is szerveztek a városban, s csak olaj volt a tűzre, hogy Okszana Makar esetével szinte egy időben egy másik lányt is brutálisan összevertek. A tüntetők a tettesek szigorú felelősségre vonását, az igazságszolgáltatás rendszerének reformját, s a halálbüntetés visszaállítását követelték.

Ekkorra azonban politikai ügy lett az esetből. Miután kiderült, hogy a gyanúsítottak egyike korábban a Régiók Pártja ifjúsági szervezetének tagja volt, a hatalompárt helyi képviselői „önvédelemből” egy ellenzéki aktivistát vádoltak meg azzal, hogy a történtekből politikai tőkét igyekszik kovácsolni. A hatalom és az ellenzék azóta is egymásra mutogat.

zzz