Vita az örökség körül

2012. április 27., 10:00 , 589. szám

„Édesapánk halála után rám és a testvéremre szállt a földje, valamint a családi háza a garázzsal és a nyári konyhával együtt. A közjegyző fele-fele arányban osztotta el közöttünk az örökséget, de a gyakorlatban nem tudunk megosztozni rajta. A testvérem úgy szeretne osztozkodni, hogy neki jusson a nagyobb rész, én pedig nem hagyhatom, hogy kisemmizzen. Mit tegyünk? Hogyan történik az örökség elosztása ilyen esetekben? Megillet-e valamilyen előválasztási kedvezmény, ha második kategóriás rokkant vagyok?”

– Miután a közjegyző fele-fele arányban osztotta el ön és a testvére között az örökséget, az lenne a legkorrektebb eljárás, ha sikerülne természetben kijelölni az ön részét a hagyatékból. Amennyiben azonban nem tudnak megegyezni e tekintetben a testvérével, nem marad más hátra, mint hogy a bírósághoz forduljanak, kérve az ön tulajdonrészének megállapítását, majd az ítélet megszületése után kezdeményezni kell a szükséges dokumentumok kiállítását a BTI-ben (ingatlan-nyilvántartási hivatalban) és az összes többi illetékes hivatalban és hatóságnál.

Tekintettel arra, hogy örökségről van szó, az ön rokkantságának ebben az ügyben aligha lesz döntő szerepe. Tény azonban, hogy a bíró a jogszabályoknak megfelelően, ugyanakkor a legjobb meggyőződése szerint igyekszik dönteni, így előfordulhat, hogy a határozathozatalkor figyelembe veszi az ön rokkantságát is.

hk