Magyar operaénekesek a Kárpátaljai Filharmóniában

Kárpátalja magyar művészbarátainak koncertje

2012. június 1., 10:00 , 594. szám

Alter Katalin zongoraművésznek, férjének és a szervezésben segítségükre lévő ungvári magyar főkonzulátusnak, valamint a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetségnek köszönhetően csodálatos zenei élménnyel gazdagodott Ungvár és egész Kárpátalja operát kedvelő közönsége. Az ungvári filharmóniában olyan sikeres fiatal operaénekesek mutatták be tehetségüket, mint a Liszt-díjas és Bartók–Pásztory-díjas Meláth Andrea, a Mezzo Televízió operaversenyének döntőse, Balczó Péter és a 2010-ben Junior Príma-díjas Rácz Rita.

A Liszt-dalokból és népszerű operarészletekből erre az alkalomra összeállított előadás az ungvári közönség körében nagy tetszést aratott. Az előadást megtisztelte jelenlétével Kárpátalja politikai és művészeti életének számos ismert képviselője mellett Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára.

A koncert előtt a művészek a filharmónia melletti parkban, Liszt Ferenc pici szobránál találkoztak Mihajlo Kolodkóval, a szobor alkotójával, ahol válaszoltak az ott lévő újságírók kérdéseire.

Bacskai József, ungvári magyar főkonzul a koncert előzményei kapcsán elmondta, hogy Valentin Stefanyo ungvári cukrászmester és barátja, Mihajlo Kolodko szobrászművész, tavaly Liszt Ferenc születésének kettőszázadik évfordulójára elkészítették a nagy magyar zeneszerző csokoládészobrát, amely a budapesti Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpontba került, ennek az eseménynek a kapcsán merült fel az ötlet, hogy a zeneművészeti egyetem tanárai és diákjai cserében felléphetnének Ungváron. A Munkácson született Alter Katalin zongoraművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára és férje, Alter Ferenc üzletember felkarolta az ötletet, és megszervezték, hogy a méltán elismert fiatal művészek Ungvárra utazzanak, hogy egy koncert keretében bemutassák zenei tudásukat, azt a magas kultúrát, amit Magyarország Operaházában a nézők mindennap tapasztalhatnak.

Alter Katalin zenei tanulmányait Ungváron kezdte Zádor Dezső tanítványaként, majd Lembergben folytatta, végül a Kijevi Zeneakadémián szerzett zongoraművészi és kamaraművészi diplomát, 1986 óta dolgozik a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem ének tanszakán, 2006-tól Marton Éva tanszékvezető mellett. A mostani koncert kapcsán elmondta: „Ez a műsor ide, Ungvárra lett összeállítva, korábban sehol nem volt bemutatva és később sem lesz. Liszt emléke előtt tisztelgünk, ezért a műsor elején Liszt-dalokat énekel majd a Liszt-díjas Meláth Andrea művésznő. A koncert második részében Erkel Ferenc Hunyadi László című operájából mutatunk be részleteket, amit Balczó Péter most fog premieren énekelni Debrecenben, Rácz Rita művésznő meg korábban énekelte már a Gara Máriát. Az énekeseket zongorán én fogom kísérni.

Ezzel a koncerttel szerettem volna tisztelegni a szüleim emlékének, mert én kárpátaljai vagyok, és a gyökereit az ember nem felejti el. Mások mellett köszönöm a férjem segítségét, aki nélkül mindezt nem tudtam volna megszervezni. De egyben tanárom, Zádor Dezső emlékének is szól ez a mai koncert, aki Kárpátalja nagy zeneszerzője, népdalgyűjtője, népdalfeldolgozója volt, ma róla van elnevezve a az Ungvári Zeneművészeti Szakközépiskola.

Meláth Andrea: „Most vagyok itt először. Az Alter családdal nagyon mély baráti kapcsolatot ápolok, és nincs olyan találkozás vagy együttlét, hogy ez a vidék ne kerülne szóba, emiatt én már nagyon-nagyon régóta vágytam ide, és most nagy öröm számomra, hogy Kárpátalján lehetek.”

Rácz Rita: „Én is nagy várakozással készültem, mert sokat hallottam Kárpátaljáról a tanárnőtől. Ugyanis Alter Katalin tanárom volt a zeneakadémián, sokat mesélt szülőföldjéről és nagyon kíváncsi voltam már. Nagyon boldog vagyok, nagyon vendégszerető mindenki, és nagyon jól érezzük magunkat.”

Balczó Péter: „Én a nem túl messzi Debrecenből származom, ott születtem és ott is nőttem fel. Több ismerősöm is van Kárpátaljáról, ennek ellenére én sem voltam még itt. Ma a koncertre készülünk, de holnap elmegyünk egy kicsit kirándulni, egy picit megismerkedünk a környékkel is.”

A ma esti koncert programjának összeállításánál egyrészt a kedvenceinket választottuk. Másrészt jövőre Rácz Rita is fog énekelni a Hunyadi László című Erkel-operában, illetve jómagam is, így kézenfekvő választás volt, hogy ennek népszerű részleteit itt előadjuk. Továbbá egy Donizetti-operából, a Szerelmi bájitalból fogunk magyarul előadni egy duettet. Igaz, ennek magyar vonatkozása azon túl, hogy magyarul énekeljük, nincs, azonban színesíti a koncert programját.

Rácz Rita: „Ahogy Péter mondta, népszerű operarészletekkel szeretnénk kedveskedni a közönségnek, én például a duettek mellett eléneklem majd Gara Mária áriáját a Hunyadi Lászlóból, valamint Lucia áriáját Donizetti Lammermoori Lucia című operájából.”

Meláth Andrea: „A Liszt-dalok mellé én is két kedves áriámat választottam, a Sámson és Delilából a Csókáriát, ami általában a közönség nagy kedvence, illetve A kegyencnőből Leonóra áriáját.”

A koncertre zsúfolásig megtelt a Kárpátaljai Filharmónia több mint ötszáz férőhelyes nézőtere. A közönséget Bacskai József főkonzul köszöntötte, bemutatva a fellépő művészeket és a díszvendégeket. Külön köszöntötte Alter Ferencet, az Aisberg–Csizaj Borászati üzem vezérigazgatóját és Kovács Miklóst, a KMKSZ elnökét, akik a főkonzulátus mellett támogatták az előadást, illetve megköszönte Iván Nyikitának a filharmónia igazgatójának, hogy térítésmentesen biztosították a helyszínt.

A magyarországi művészek fergeteges sikert arattak. Különösen az ukrán nézők számára volt nagy meglepetés, hogy a visszatapsolás után a művészek ukrán nyelven is énekeltek.

Az előadás után a világhírű operaénekesnőt, Marton Évát kérdeztük arról, hogy miért tartotta fontosnak, hogy Ungváron legyen ezen az estén: „Rácz Rita a tanítványom volt. Alter Katalin tanárnő pedig a jobbkezem, együtt dolgozunk a zeneművészeti egyetemen az opera szakon, nagyon sok közös növendékünk van most már évek óta. Az iránta érzett tisztelet és szeretet miatt jöttem el ma Kárpátaljára, ő ugyanis innen származik, és én még soha korábban nem jártam itt, és szerettem volna megnézni ezt a vidéket. Nagyon fontos az én számomra, hogy holnap megnézzük a Vereckei-hágót. Szerintem minden magyarnak fontos, hogy oda eljusson, és egy kicsit elgondolkozzon.”

Arra a kérdésünkre, hogy a gyönyörű énekhang mellett mire van még szükség ahhoz, hogy valaki operaénekes lehessen, Marton Éva így válaszolt: „Az, hogy valakinek van hangi adottsága, az még semmi. Mindig azt mondom, hogy a hangi adottság és a tehetség az két különböző dolog, és a tehetséghez kell a szorgalom, a fegyelem, a technika, az önkontroll stb. Nagyon sok kell, hogy valakiből nagy művész legyen. De a fiatalok nagyon fogékonyak, a zeneművészeti egyetemről most is egy olyan csapat megy ki, akik bárhol megállnák a helyüket. Adja a Jóisten, hogy Kárpátaljáról is kerüljenek hozzánk diákok. Várom őket szeretettel.

dózsa