Mi a teendő, ha erőszakos a férj?

2012. június 1., 10:00 , 594. szám

„Férjem gyakran jön haza a munkából részegen, s ilyenkor nemegyszer megütött már engem és gyerekeket is, ha a keze ügyébe kerültünk. A helyi körzeti megbízott azt mondta, hogy amíg nem történt bűncselekmény, ő hivatalosan semmit sem tehet, de én nem szeretném megvárni, míg a gyerekeimnek bajuk esik az apjuk miatt. Mit tehetek, hogy a hatóságok megfékezzék ezt az embert?”

– Ukrajna törvénye a családi erőszak megelőzéséről értelmében a belügyi szervek hatáskörébe tartozik az erőszakra hajlamos személyek nyilvántartása, a körükben végzendő nevelő-megelőző tevékenység, a problémás családok látogatása stb., vagyis azok az intézkedések, amelyek az erőszakos cselekmények megelőzésére hivatottak. E jogszabály 10. paragrafusa értelmében a milícia körzeti megbízottjának kötelessége hivatalosan figyelmeztetni az erőszakoskodót, méghozzá olyan esetekben is, amikor nem merülnek fel bűncselekményre utaló körülmények.

Ha a szóban forgó személy a hivatalos figyelmeztetés ellenére ismét erőszakhoz folyamodik, a körzeti megbízottnak a helyileg illetékes rendőri szerv vezetőjével és az ügyészséggel egyeztetve jogában áll úgynevezett távoltartási előírást (захисний припис) kiadni. Ez a határozat a jogszabályok értelmében legfeljebb 30 napos időtartamra megtiltja bizonyos eljárások, cselekmények foganatosítását a családi erőszak áldozatával szemben stb. A távoltartási előírás figyelmen kívül hagyása adminisztratív felelősségre vonással jár az Adminisztratív Jogsértések Kódexének 185. paragrafusa alapján, s 15 napig terjedő elzárással büntethető.

Hasonló esetekben, amikor a családi erőszak áldozata megsérült, a körzeti megbízottnak a sérült rendelkezésére kell bocsátania az igazságügyi orvosszakértői vizsgálatra szóló beutalót. Ez azért fontos, mert a vizsgálat eredménye alapján születhet esetleg a továbbiakban döntés arról, hogy indul-e bűnügyi eljárás az ügyben vagy sem.

Amennyiben úgy ítéli meg, hogy a körzeti megbízott nem a fentebb leírtak szellemében jár el, illetve tétlen marad, önnek jogában áll panaszt tenni a felettes belügyi szerveknél, a járási ügyészségen vagy a bíróságon.

Ha családi erőszakról van szó, fontos, hogy az áldozat írásos feljelentést tegyen. Amikor benyújtja a feljelentést a rendőrségen, kérnie kell az illetékestől, aki átveszi, hogy közölje a nevét, a rendfokozatát és a tisztségét, valamint az iktatott feljelentés iktatási számát és dátumát, amit célszerű feljegyezni. Ez biztosítja ugyanis, hogy a továbbiakban a feljelentést időben és érdemben kivizsgálják, illetve ez jogosítja fel önt, hogy szükség esetén a későbbiekben az ügyészséghez vagy a bírósághoz forduljon.

hk