Mint Donyeckben az orosz, Kárpátalján is legyen hivatalos nyelv a magyar!

2012. szeptember 7., 10:00 , 608. szám

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) kezdeményezi a magyar hivatalos regionális nyelvi státusának önkormányzati kinyilvánítását – tájékoztatták lapunkat az érdekvédelmi szervezet ungvári székházában.

A Kárpátalja is beszámolt arról, hogy a KMKSZ már korábban napirendre tűzte az új nyelvtörvény életbe lépésével kapcsolatos gyakorlati teendők megvitatását a különböző szintű helyi önkormányzati és közigazgatási testületekben és hivatalokban. Időközben azonban jelentősen megváltozott a helyzet, miután országszerte számos településen és régióban egymást követték a helyi önkormányzatok határozatai, melyekben az orosz nyelv hivatalos státusát deklarálták.

„Ennek az eljárásnak a jogi korrektsége ugyan kétséges, a kialakult politikai helyzetre való tekintettel azonban a KMKSZ most már azt kezdeményezi, hogy a donyecki, odesszai és más határozatok mintájára a magyarok lakta régiók önkormányzataiban is ugyanilyen határozatok elfogadásával deklarálják a magyar regionális nyelvi státusát” – közölte Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke.

A szövetségben már el is készült az a határozattervezet, melyet a napokban szándékoznak benyújtani a Kárpátaljai Megyei Tanácsban. Ez a dokumentum elfogadása esetén egyebek mellett kimondaná, hogy Kárpátalja megyében Az állami nyelvpolitika alapjai címet viselő új nyelvtörvény 7. paragrasfusa és a 2001. évi népszámlálás adatainak értelmében a magyar nyelv regionális státussal bír. A tervezet ezen kívül javasolná a különböző szintű helyi önkormányzatoknak, hogy hatáskorükben foganatosítsanak intézkedéseket a nyelvtörvény végrehajtása érdekében.

Kovács Miklós lapunknak jelezte, a tervezetet egyfajta mintának szánják, melynek alapján a KMKSZ helyi szervezetei hasonló határozatok meghozatalát kezdeményezhetik a járási és települési önkormányzatoknál.

pszv