Mit tehetünk a fehér fogakért?

2012. október 19., 10:00 , 614. szám

– Nem kávézom, nem teázom, rendszeresen mosok fogat, fehérítő hatású szájvizet is használok, de ennek ellenére mégis elég sötétek a fogaim. Mi lehet ennek az oka? Mit tegyek a szép, fehér fogakért? – kérdezte levélben szerkesztőségünket egy fiatal beregszászi olvasónk. Kérdésével s a témához kapcsolódó egyéb kérdésekkel dr. Procenkó Angélához, a Beregszászi Járási Kórház fogorvosához fordultam.

– A fogak színe egyénenként változó: világossárgától a szürkésfehérig bármilyen lehet. A tejfogak fejlődése már a méhen belüli élet 6. hetében elkezdődik, míg a maradó fogaké a 20. héten. Már ekkor eldől tehát, hogy kinek milyenek lesznek a fogai. A későbbiekben pedig oda kell figyelnünk, hogy ezt a színt meg is tartsuk, s fogaink egészségesek legyenek. Idővel azonban a fogak sötétebbek, sárgábbak lesznek, mivel a fogakat borító, átlátszó zománc kopik, s az alatta lévő dentin színe érvényesül. Emellett leggyakrabban a fogszuvasodás, illetve a kávé és az erős tea színezik el a fogakat. Ezek ellen viszont lehet védekezni, s ez a védekezés roppant egyszerű: tisztítsuk rendszeresen fogainkat, kávé vagy egyéb, erősen színező hatású élelmiszer fogyasztása után szájöblítés, s amennyiben valakinek fogköve van, azt rendszeresen le kell szedetni. A fogorvost pedig évente legalább egyszer ajánlatos felkeresni, hogy megtudjuk, minden rendben van-e a fogainkkal.

– Ma már rendkívül széles a választék a fogápolási termékek terén. Sokszor azonban hiába jó a termék, nem éri el a hatását, mert rosszul alkalmazzák. Sokan például itt tudják meg, hogy nem megfelelően mossák a fogukat: a fogmosás nem tarthat 3 percnél rövidebb ideig, iránya függőleges kell, hogy legyen, a kefével egészen a fogínyig kell haladni, mert ezáltal nemcsak megmossunk fogainkat, de közben masszírozzuk ínyünket is, és a fogkövet is könnyebb elkerülni, végül pedig a nyelvünket is meg kell tisztítani a fogkefével.

– Azoknak a termékeknek, amelyek állítólag fehérítik a fogakat, nem kell feltétlenül hinni. Egy egyszerű rágógumi például egyáltalán nem képes arra, hogy fehérítse a fogakat. S ez egyéb termékekre is igaz.

– Mit tehet az, aki valóban fehér fogakat szeretne?

– Ma már létezik kétféle fogfehérítés is: otthoni és orvosi. Az otthoni fogfehérítéshez patikában lehet vásárolni egy olyan fogvédőt, amiben egy speciális anyag, fehérítő hatású zselé található. Ezt éjszakára kell a szánkba helyezni, reggelig ott tartani, így az egész éjjel „dolgozik”. Ez a módszer nem olyan hatásos, mint az orvosi fogfehérítés. Lassúbb is, ugyanis akár 1,5-2 hónap is eltelhet, mire elérjük a kívánt eredményt. Ezzel szemben az orvosi, fogászati fogfehérítés gyorsabb és eredményesebb is. Van egy speciális, kifejezetten fogfehérítésre való szer, amely egy speciális lámpa fényének hatására fejti ki hatását. Ez mindössze egyórás kezelés, s ezalatt az egy óra alatt elérhető az otthoni, 1,5-2 hónapig tartó fogfehérítés eredménye. Az orvosi fogfehérítést félévente csak egyszer lehet alkalmazni. Az otthonit azonban, mivel az kevésbé agresszív, újabb elszíneződés esetén meg lehet ismételni.

– Fogfehérítés után, hogy az eredmény tartós legyen, 2-3 napig nem szabad elszíneződést okozó élelmiszert vagy italt fogyasztani, aztán pedig odafigyelni, hogy fogaink fehérek is maradjanak: fogmosás, szájöblítés. Emellett a fogselyem mindennapos használata is ajánlatos, mivel a fogkefével nem lehet megtisztítani a fogak közti részt.

– Okozhat esetleg valamilyen egészségügyi problémát a fogfehérítés?

– Ha nem ismételik meg a megengedettnél többször, akkor nem. Ha viszont igen, akkor sérülhet a fog felépítése.

Espán Margaréta