Katalin-bál Munkácson

2012. november 28., 22:00 , 620. szám

Elegáns báli ruhába öltözött fiatal hölgyek, valamint öltönyös fiatalemberek gyülekeztek november 24-én a Munkács központjában álló Rákóczi-kastélyban, ahol a Munkácsi 1. Sz. Zrínyi Ilona Cserkészcsapat szervezésében került sor az idei Katalin-bálra. Hála a jó szervezésnek, több mint 150-en gyűltek itt össze, hogy élvezzék a tartalmas programokat és táncot.

Popovics Pál, a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség (KáMCSSZ) elnöke elmondta, hogy korábban a Katalin-bál mellett a csapat névadója, Zrínyi Ilona tiszteletére is szerveztek – a fejedelemasszony születésnapjához, május 23-hoz igazítva – családi nappal tarkított bált, melynek helyszíne természetesen nem lehetett más, mint a fejedelemasszony lakhelye: a munkácsi vár. Az utolsó Zrínyi-bálra 2003-ban került sor, mivel idővel a drága bérleti díj a vár elhagyására késztette cserkészeinket. Így jelenleg csupán Katalin-napkor báloznak a munkácsi cserkészek, 2009 óta a jelenleg rajziskolaként funkcionáló Rákóczi-kastélyban, mely szintén impozáns körülményeket biztosít a bálhoz.

„A rendezvényeinkre jellemző, hogy önerőből igyekszünk őket megvalósítani. Például a bérleti díjhoz szükséges anyagiakat is a csapat „keresi össze” – tájékoztat Popovics Pál. – Büszkék is vagyunk a csapat minden tagjára, akik nincsenek híján sem a munka-, sem a vállalkozókedvnek. Ennek egyik bizonyítéka volt a cserkészlányok „Sütis akció”-ja is: ebből származott a jelenlegi bál pénzügyi hátterének jelentős része is. Hozzájárulást jelentett még mindehhez a belépőjegyből, illetve a tombolajegyből befolyó összeg. Megemlítendő még, hogy a tombolanyereményeket, valamint a bálon fogyasztott ételt-italt szintén a résztvevők és barátaink ajánlották fel.”

A kastélyt szorgos kezek az alkalomra szépen feldíszítették virágokkal, saját készítésű kandeláberekkel és mécsesekkel, így igazi báli helyszín fogadta a bálozókat. A részt vevő fiatalok alsó korhatára 7. osztály volt: rajtuk kívül természetesen érkeztek szülők, idősebb cserkészek is. Szigorú követelmény volt, hogy az alkalmon csak bálhoz illő öltözékben szabad részt venni. A munkácsi résztvevőkön kívül nagy számban érkeztek még bálozók a beregszászi, a csapi és nagyszőlősi cserkészcsapatoktól is, illetve cserkészjelöltek Palágykomorócról.

Kezdésként mindjárt nagy sikert aratott a bál nyitótánca, ahol a fiatal elsőbálos táncosok álarcban mutatták be tánctudásukat, amit Sztankovics Krisztina koreográfus tanított be. Katalin-napról lévén szó, természetesen nem maradhatott el az ünnepeltek köszöntése sem: ezúttal a Katalinoknak fehér rózsa-kitűzővel kedveskedtek a szervezők. A nagyszőlősi Sólyom cserkészcsapat tagja, Hasuly Alexandra fantasztikus dallal köszöntötte a névnaposokat.

A bálozók az est folyamán megválaszthatták, hogyan szórakoznak. A mozogni vágyók a táncparketten folyamatosan ropták a táncokat. A bálon hagyomány a modern és klasszikus táncok ötvözése. Legnagyobb sikerük a közös táncoknak – belga, skót, görög – volt ezúttal is, talán éppen az egész közösséget összefogó – és megmozgató – lehetőségei miatt. A hasukat szeretőket sütiszoba várta. De azok, akik kellemes beszélgetésre és a tánc kipihenésére vágytak, a meghitt hangulatú teaszobát keresték fel. Sokan felkeresték a fotófalat, hogy emlékképen örökítsék meg magukat.

Nagy érdeklődés kísérte a bálkirály és bálkirálynő megválasztását: hogy ki(k)nek a fejére kerüljön a korona, táncverseny döntötte el. A tíz párból a zsűri hármat juttatott a „középdöntőbe”, királyi párrá végül a beregszászi Tanczár Gergelyt és Szűcs Vanda Zsófiát választották. Jutalmuk az egyik cserkészmama által készített nagyon szép és finom torta volt, és elnyerték a jogot, hogy egy évig birtokolják a báli koronát.

A tombolajáték sorsolásán a kulcstartók, játékok, írószerek, könyvek, dísztárgyak, praktikus dolgok mellett értékesebb nyeremények (pl. a WildeWest cég által felajánlott nyírbátori Sárkány wellnessközpontba szóló belépők, kétszemélyes pizzavacsora), illetve két jubileumi (idén 100 éves a Magyar Cserkészszövetség) cserkészövcsat is kisorsolásra került.

A zárótáncra 21.30-kor került sor, majd ezt követően gyors rendrakás után a bálozók távoztak. „A Katalin-báljaink nem hajnalig tartó események, és alkohol sem fogyasztható rajtuk. A résztvevők ennek ellenére mindig jó hangulatban és sok pozitív élménnyel távoznak, megtapasztalják az igényes és kulturált szórakozásnak ezt a fajtáját is. A szülőktől is jó visszajelzéseket kapunk, örülnek, hogy jó társaságba keveredtek a gyermekeik. Jövőre szintén bálozunk, illetve megyünk a többi cserkészcsapat által szervezett bálokra is” – zárta beszélgetésünket Popovics Pál.

Fischer Zsolt