XIX. Bolyai János matematikai vetélkedő

2012. december 21., 01:00 , 623. szám

1802. december 15-én Kolozsváron született Bolyai János, az egyik leghíresebb magyar matematikus, a „geometria Kopernikusza”, a modern matematika atyja. Nevét számos tanintézmény, valamint matematikai emlékverseny viseli a Kárpát-medencében. Kárpátalján a Munkácsi 3. Sz. II. Rákóczi Ferenc Középiskola éves rendszerességgel, Bolyai János születésnapjához igazítva szervez nemzetközi matematikai vetélkedőt: a legutóbbira december 15-én, immár tizenkilencedik alkalommal került sor.

A Munkácsi 3. Sz. II. Rákóczi Ferenc Középiskolában ezen a reggelen több mint száz, 8–11. osztályos tanuló gyűlt össze. A vetélkedőn a magukat szép számban képviseltető kárpátaljai magyar oktatási intézmények mellett részt vettek a munkácsi ukrán és orosz tanintézmények, valamint öt magyarországi gimnázium – a sárospataki Árpád Vezér Gimnázium, a budapesti II. Rákóczi Ferenc Gimnázium, a Mátészalkai Esze Tamás Gimnázium, valamint a dabasi Kossuth Zsuzsanna, illetve Táncsics Mihály Gimnáziumok – tanulói is.

A tanulókat és kísérő tanáraikat a szervezők nevében Schink István, a Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola igazgatója köszöntötte.

Kicska Györgynek, a Munkácsi 3. Sz. II. Rákóczi Ferenc Középiskola tanárának, a vetélkedő főszervezőjének betegsége okán elődje, Neubauer Ferenc, a munkácsi középiskola nyugalmazott matematikatanára, korábbi főszervező ismertette a verseny lebonyolításának menetét, valamint a szabályokat és egyéb tudnivalókat, majd a terembeosztás alapján a tanulók elfoglalták helyüket, és a kiosztott feladatlapokon megkezdődött a munka, melyre minden résztvevőnek három óra állt rendelkezésére.

Neubauer Ferenc elmondta, hogy a feladatokat Kicska György, Karabeles Katalin, a munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola matematikatanára és Balázsi Borbála, a Beregszászi Magyar Gimnázium (BMG) pedagógusa állították össze. Minden versenyzőnek öt feladatot kellett megoldania. A feladatok a négy korcsoport (8–11. osztály) által tanult tananyaghoz illeszkedtek, ugyanakkor mégsem a tankönyvekből „kölcsönözték” őket. „Pedagógus kollégáim számára fontos szempont, hogy tanítványaik megtanuljanak önállóan és logikusan gondolkodni. Éppen ezért minden korosztály számára logikai feladatokból állították össze a kérdéssort, melyek első látásra bonyolultaknak tűnnek, valójában azonban alapos gondolkodással mindenki számára könnyen megoldhatóak. Magyar és szláv anyanyelvű tanulókról lévén szó, magyar és ukrán nyelvű feladatlapokat osztottunk ki. A versenynek voltak orosz nemzetiségű résztvevői is, ezért nekik a szervezők – igény szerint – szóban ukránról oroszra lefordították a kérdéseket.”

Az elért pontszámok alapján a következő eredmények születtek: 8. osztály: 1. Bubrják Artúr (Munkácsi 16. Sz. Középiskola), 2. Dékány Lea (Sárospataki Árpád Vezér Gimnázium), 3. Kunák Illa (Munkácsi 2. Sz. Középiskola), 9. oszt.: 1. Zsitko Viktor (Munkácsi Ukrán Tannyelvű Líceum), 2. Iváncso Rebeka Anna (Mátészalkai Esze Tamás Gimnázium), 3. Filatova Valéria (Munkácsi 11. Sz. Középiskola), 10. oszt.: 1. Lőrincz Orsolya Réka (Dabasi Táncsics Mihály Gimnázium), 2. Molnár Adrián (Beregszászi Magyar Gimnázium), 3. Valko Mária (Munkácsi Ukrán Tannyelvű Líceum), 11. oszt.: 1. Jakovenko Jelizaveta (Munkácsi 1. Sz. Középiskola), 2. Somogyi László (Mátészalkai Esze Tamás Gimnázium), 3. Borbély Katalin (Beregszászi Magyar Gimnázium).

A korcsoportok első három helyezettjei tárgyjutalomban részesültek, és több dicsérő oklevél is kiosztásra került. A versenyen elért eredmény ezenkívül még egy szempontból fontos. A tervek szerint 2013. március 14–18. között Győrben rendezik meg a XXII. Nemzetközi Magyar Matematika Versenyt, melyen Kárpátalja is képviselteti magát. A Munkácson elért eredményeket a szervezők figyelembe veszik azon csapat összeállításánál, mely az említett napokon az anyaországban képviselheti majd megyénket.

F.Zs.